Van termés a jujubámon!
10 fok volt ma reggel kinn, jól lehűtöttem a házat megint, már csak 20 fok van benn. Talán így később melegszik fel annyira. A múltkori kánikulában már 27 fokon felül volt a hőmérséklet minden estére és éjszakánként alig tudtam lehűteni, hogy legalább valami épeszű hőmérsékletről indulhasson a napi felmelegedés. Bár az is napról napra emelkedett, amit épeszűnek tudtam még nevezni.
Nem tudom egyébként tegnap mi bajom volt megint, de időközönként egyszerűen kidőlök, mint egy krumpliszsák, minden látható ok nélkül. Illetve van oka, a vérnyomásom nagyon alacsony, (vagy inkább időnként gyorsan lezuhan) mióta ezek a melegek voltak.
Tegnap is ez volt, lezuhant a vérnyomásom, kitört rajtam a fáradtság és ledőltem délután aludni, ráadásul kb. mindenem fájt. A fejem napok óta, de most az egész testem fájt. Az alvás se alvás ilyenkor, hanem inkább valami félálomban lévő lidércnyomás.
Nagyon el kéne kezdeni jógázni. Hiába mozgok kinn a kertben, az nem olyan, nem azokat az izmokat mozgatja és sokszor egyoldalú is.
A jóga (mármint az ászanázás) mindig helyrehoz és helyrehúzza azokat az izmokat, amik nem mozognak vagy nem jól. Hiába bármilyen fizikai mozgás, még akár egy edzőtermi mozgás is, azok a mélyizmok nem (úgy) mozognak, amiket a jóga használ. El fogom ma reggel kezdeni, legalább pár napüdvözlettel és majd egyre növelem az ászanák számát.
Már párszor nekirugaszkodtam az utóbbi időben, nem tudom mi fog vissza, de időnként olyan nehéznek érzem, magam, mintha sárból lenne a testem.
Azt hiszem az evés is okozott nálam mostanában gondot. Sok görögdinnyét ettem, de érzem, hogy nem jó nekem valamiért, talán túl sok benne a cukor. Maradok az őszibaracknál meg a sárgadinnyénél, de az az igazság, hogy én már megint a friss őszi almákat várom. Almaevő vagyok, mi több, almarajongó. Ez a pár hónap, amikor nincs friss alma, kész kínszenvedés nekem. A tavalyi almák már nem jók, szépek, de ha felvágom, a legtöbb már barnul, ezért nem veszek, mert a külseje alapján nem lehet megállapítani, hogy melyik jó és melyik nem.
Illetve elég régóta nem ettem már húst, a melegben nem is kívántam és egyébként is igyekszem minél kevesebbet fogyasztani belőle, de valamelyik nap megkívántam. Semmivel nem tudtam jól lakni, csak a húst kívántam, de annyira rosszul lettem utána minden tekintetben, hogy most rágondolni se nagyon tudok.
Szóval kicsit szenvedősre sikerültek az utóbbi napok, de majd ez is elmúlik. Remélem.
Tegnap reggel egyébként gyomláltam, most az van a műsoron és a visszavágások.
Rengeteg gyomot és rengeteg ernyős verbénát kiszedtem, utóbbi csak nő és nő. Már az idén többször is kiszedtem, amikor olyan fél méteresek voltak, de folyamatosan nő ki az utánpótlás belőle. Visszadaraboltam mulcsnak a helyére.
Azt hiszem kiszedtem vele együtt pár hosszúlevelű veronikát is, amiket magról neveltem, de nem lehetett kiböngészni közüle. Van belőle elég sok, mert sok palánta lett, majd valahonnan visszaültetek arra a helyre.
Tegnap szedtem be már végre bazsalikomot is, mert már elkezd virágozni. Így most visszavagdostam és a levélhónaljakból majd hoznak szép, új hajtásokat.
Eltettem a fagyasztóba egy csomót. Úgy szoktam, hogy becsomagolom kis, négyzet alakú fóliába és beteszem egy dobozba, így könnyen ki tudom venni őket egyesével.
Vannak, akik összedarabolják a leveleket és jégkockakészítőbe teszik, de szerintem összedarabolva nem őrzi úgy meg az aromáját, mint egyben. Így eltéve csak akkor darabolom, amikor előveszem, fagyosan nagyon könnyen törik.
Szedtem be paradicsomot is, majd ezeket is összedarabolom, előtte lehúzom a héját és megy a fagyasztóba. Ez is sokkal jobb télen akár egy tésztaszósznak is, jobb, mint az üvegben eltett paradicsommal. Így olyan marad, mintha friss paradicsommal készíteném a szószt.
Tegnap is csináltam, friss fokhagymával, sok bazsalikommal és kakukkfűvel (minden frissen benne) és adtam hozzá egy tonhalkonzervet. Tészta, némi sajt a tetejére és ez egy 20 perces kaja.
Valamelyik nap fedeztem fel, hogy termés van a jujubámon! Csak pár szem és nemrég ültetett kis fa talán be se tudja majd érlelni, de a másik igen. Nagyon örülök neki, legalább már lesz kóstolóm belőle.
Nyílnak a legkésőbbi árnyékliliom virágai is, ennek olyan illata van, hogy az valami fantasztikus,
És a szárnyastermésű borkórók is teljes virágzásban vannak, szép lilák, a kép nem tudja valamiért visszaadni a színét. Imádás ez a növény, annyira kecses, csupa csipke a levele és a sok apró virág is nagyon szép rajta.