Jönnek már az őszi kikericsek is

Ha ez az ősz is olyan lesz, mint a 2021-es ősz volt, totál csapadék nélkül, meg a tél is, akkor jövőre nem tudom mi lesz. 
Hihetetlen, hogy az időjárás kizárólag végleteket képes produkálni az utóbbi években. Vagy totál szárazság van, hol meg úszunk, tavaly pl. úsztunk. Azért imádkoztam, hogy álljon már el az eső, na de ne ennyire! 
Reggel megint kihordtam egy rakás vizet a veteményesbe és a virágosba is. 
Sajnos megvan az első veszteségem is, a kék, évelő lobéliám megadta magát. Pedig kapott vizet, de nem tudott helyrejönni. Tavasszal a csigák gyötörték majdnem halálra, akkor kivettem a maradékét és átültettem, akkor a vakond túrta ki alatta földet, aztán még próbáltam életben tartani, de már nem sikerült magához térnie. 

Vittem vizet reggel azokra a helyekre is, ahol majd az őszi virágzásúaknak kell előbújni lassan, az összes őszi krókuszra, az őszi kikericsekre és a vetővirágra is.  Meglepve vettem észre, hogy az egyik őszi kikerics már kibújt. 
Nagyon örülök neki, mert nemrég ültettem át az egész telepet, kérdéses volt, hogy képes lesz-e egyáltalán virágot hozni. 

kk_img_20240829_074134.jpg

A szarvik megint itt voltak hajnalban, most sokan, több, mint 10-et láttam, kicsik és nagyok és a bika is itt ordított. Az ablak alatt legelték a füvet és vagy nem észlelték, hogy ott könyöklök az ablakban (hajnal 4-kor), vagy nem foglalkoztak velem. Lehet, hogy már megszokott bútordarabnak számítok a szemükben. :)))
Imádom őket, de most biztos vagyok abban, hogy ők haraphatták le a kiültetett magas varjúhájamat. Falánk népek, itt van mellettem kb. 4.5-5 hektár legelő és nekik a varjúhájam kell. 
Elég büdösek egyébként, mindig kiszagolom, amikor kijönnek az erdőből, mert hozzák magukkal azt az átható vadszagot. 

A tündérházikó kapott egy kis köcsögöt és azt hiszem elkezdek gyártani kis gombákat is, meg seprőt, ajtókopogtatót, postaládát, stb. 
Tegnap Pesten voltam és kerestem az úgynevezett PVA ragasztót, amit minden levegőre száradó gyurma receptbe emlegetnek, de senki nem tudja mi az. Néztem festékboltban, OBI-ban és a helyi festékboltban is. 
Ebből arra következtettem, hogy ezeket a recepteket csak továbbadják a DIY blogokon, de ugyan csinált-e valaki, valaha tényleg ilyen gyurmát? Ugyanis arról, hogy pontosan milyen ragasztót használtak, sehol nincs semmi. Se a neve, se fotója... hát érdekes, de majd kikísérletezem én magamnak a dolgot.  
Így, mint PVA ragasztó megtalálható a neten, majd kiválaszok egyet és meglátom mire jutok vele. 

kk_img_20240827_132144.jpg

A kert nagyon őszies és száraz, eluralta a folyondár, már nem is küzdök, legalább takarja a talajt. Nagyon szépen díszít viszont még ebben a hőségben és szárazságban is a Kleopátra tűje, alatta  az igaz, hogy már elnyíltak a sárga és piros Cosmosok és egészen elterült a kagylóvirág is a földön, már lehet róla szedni a magot. 

kk_img_20240829_074158.jpg

És Böbécke is elterült, mostanában nem tágít innen a szőnyegről, itt fekszik most is a lábam előtt. 

kk_img_20240827_065958.jpg