Szilvabefőtt

Tegnap már nem volt olyan rémesen meleg... kinn, de a ház nem tudott hűlni, bár legalább nem ment már fel 28 fokig a belső hőmérséklet. Úgy tűnik, hogy 27 fokra vagyok hitelesítve, addig elvagyok szenvedés és anyázás nélkül, de fölötte már szidom az időjárásfelelős (akárki vagy akármi legyen is az) összes relációját. 

A meleg ellenére tegnap képes voltam összereszelni a hűtőben lévő fél káposztát, nem akartam, hogy ott menjen tönkre. Lesütöttem káposztástésztára valónak, az lesz az ebéd, illetve egy dobozzal a fagyasztóba is tettem el. Szeretem télen, csak előveszem, főzök ki hozzá kockatésztát és már van is ebédem.
Vettem is ma még egy hatalmas káposztát, azt is le fogom sütni és fagyasztom.  

Ma reggel viszont csak 19 fok volt (az előző napok 22-hez képest ez már barátságos) és én már reggel 6-kor szilvát szedtem kinn a kertben. Sajnos nem lett sok, kb. 5 kilót tudtam leszedni. Lett 8 üveggel belőle, illetve kicsit elméreteztem a levét, ezért azt is kiszedtem üvegbe, jó lesz szörpnek. 

A befőtt receptje nagyon egyszerű, nem magoztam ki a szilvákat, se kedvem nem volt, illetve így legalább nem falom be olyan gyorsan, ha a magokat ki kell köpködni. Időnként, ha édességről van szó, nem tudom hol a határ. :( 

1 liter vízhez 30 dkg cukor kell, egy nagy darab fahéj, 1 babérlevél és pár szem szegfűszeg. Össze kell forralni, amikor forrt pár percet, akkor ki kell szedni a fűszereket belőle és beledobálni a forró lébe a szilvát. 2-3 percet forralni együtt és üvegekbe szedni, kell bele egy kis tartósító is. Száraz dunsztban hűl ki. 

 kk_img_20240718_072033.jpg

Betegek a szilvafák nagyon, csupa monília. Nem volt érkezésem megpermetezni őket a gombaölő gombával amit vettem, de nem is tudom, hogy lenne-e értelme most ráfújni, mert tavalyról rajtuk vannak a múmiák is... ezt már nem lehet leszedni olyan sok van és fel se érem. Illetve kéne egy kis hűvös idő, hogy kipermetezhessem. 
Vagy talán majd lombhullás után leszedem a múmiákat és jövő tavasszal lemosózom és amikor már lesz lombja, akkor fújom rá a gombát. Majd kitalálom még. 

Ma reggel még kapáltam is, mert katasztrófahelyzet van a kertben megint. Megkapáltam a paprika és padlizsán ágyásokat (3 ágyás) és a köztük lévő járatokból is kivagdostam a füvet, illetve az egyik paradicsomot is felkapáltam. 
Aztán még nekiestem az egyik üres ágyásnak is, amiben hagyma volt, mert uborkát akarok tenni bele, lehetőleg még ma. 
Nagyon megy az uborkám tönkre és szeretnék még uborkát enni egészen késő őszig, sőt, ha lenne annyi, még berakni is jó lenne, lévén, hogy 2 üveg tönkrement a svéd uborkasalátából. 

A paradicsomok is rázendítettek, végre lehet kétpofára zabálni, én imádom csak úgy feldarabolva és megsózva enni. 
A nagy pirosak a régimódi befőző fajta, hatalmasra nő, folyton növő és akár egy kilós paradicsomokat is képes nevelni. Nagyon jó befőzni, lédús és jó húsos is. 
A rózsaszín pedig a 'New Big Dwarf', determinált fajta, nem nő 60-70 centinél nagyobbra, zömök és irtó sok paradicsomot képes teremni. Nagyon lédús. 

kk_img_20240716_135244.jpg