Fűszerek

Elza teljes pánikban van, mert kipakoltam a verandát. Itt van a festő, végre ez is rendben lesz, mert jelen állapotában már borzasztó volt. Az ablakok ki lettek cserélve a felújításkor és le is lett vakolva és annyi. Remélem szép lesz, ismerem a festőt, az egész házat ő glettelte-festette-mázolta nekem, nagyon szépen dolgozik és bónuszként úgy néz ki, mint Terence Hill. :)))) Komolyan, kiköpött mása, nagyot néztem, amikor először megláttam. 

Böbe is megszívta, mert nem jött be, hiába hívtam, most kinn van az egész macskabrancs, Böbe nem is evett, de semmi bajuk nem lesz délutánig. Elza lelkének kell majd megnyugodnia, mert nagyon fél, hogy oda az otthona. Szegénykém, ő már annyit szenvedett, (már emlegettem, hogy szerintem ő egy kidobott cica lehet) nem csoda ha retteg, de majd elfelejti. Anno a burkolásnál is ez volt, aztán megnyugodott, amikor helyreállt az élet. Most is igyekeztem őt megszeretgetni, de nem érti mi van. Itt van pedig a házikója a lépcső tövében, belemehetne, de észre se veszi, hiába mutogatom neki. 

A CicaÚr is hazajött, tegnap már itthon volt. Le van fogyva, ki van merülve a végtelenségig. Egész nap a tetőn feküdt hátul (most is), szinte nincs is magánál... mint egy kopott, régi szőrdarab, ki van terülve a tetőn. Egyre rosszabb bőrben van ez a cica. Valahogy csak meg kéne fogni és beszuszakolni a macskahordozóba, de nagyon vad és azt sem tudom mi lenne az állatorvosnál. Mi van, ha elugrik és nem tudjuk megfogni? Olyan tehetetlen vagyok vele. 

Egyébként a fűszereimet fotózgattam, nem mindet, mert a tárkony pl. nem látszik ki a gyomból, majd azt is rendbe kell tenni. Nőnek, mint a gomba, a lestyánról és a korianderről az első kép 3-án készült, a másik és a harmadik  9-én és ekkorát nőtt és persze a fű is...  utóbbinak nem annyira örülünk. :(((

kk_img_20230503_072142.jpg

kk_img_20230509_084823.jpg

kk_img_20230509_084846.jpg

A citromfű is nagyon szép, lassan szedek is belőle tinktúrának. 

kk_img_20230503_072202.jpg

A macskamenta a cicáké. Egész telep van belőle, közte hellyel, hogy tudjanak benne hemperegni. Egész szárakat képesek lerágni belőle, de nem buggyannak meg olyan nagyon, de lehet, hogy csak nem akkor látom őket. 

kk_img_20230503_072327.jpg

Kakukkfű.

kk_img_20230509_084426.jpg

Oregano és fehér üröm. Utóbbit nem tudom, hogy megtartsam-e, nagyra nő, sok baj van vele, terjed és egyébként nem használom semmire. Van ott előtte egy levendula is, de azt is csak elnyomja és van ott még kasvirág is, de azt majd átviszem az évelőágyásba onnan. 

kk_img_20230509_084440.jpg

Az idén nem olyan szép a medvehagyma virágzása, viszont jókat ettem róla, idén sokkal többet, mint eddig. 

kk_img_20230509_084705.jpg

Már láttam a veteményesben, hogy bújnak a borsikafüvek is és egy csomó kapor is kikelt már, illetve talán a borágókat láttam, de abban még nem vagyok biztos (lövésem sincs, hová ültettem).
A majorannával évről-évre nem boldogulok, idén nem is vetettem. Bazsalikomot viszont rengeteget, de még nem látom, hogy kelne, de tudom, hogy a bazsalikom sokára kel, mindig így van. A mentákat majd máskor, elfelejtettem őket lefotózni.