Virágmagok, lepények és egyebek

Már alig bírok magammal, főleg, hogy a nap is kisütött. 
Biztos ez az enyheség teszi (bár ma reggel -2 fok van kinn), hogy tavaszt érzek, de már ültetnék, mennék kifelé a kertbe. Kb. 3 percenként megnézem a poharakban a kis növénykéimet, már kikelt pár baracklevelű harangvirág és egy mákkóró is, a többi még "hallgat". 

Persze ha kimegyek, akkor meg nem jó. Minden csupa sár, nedvesség és a szél is erősen fújt tegnap, sőt hideg is, nem volt jó érzés kinn lenni, de innen bentről akkor is csábító a napsütés. 
Megkotortam az avart a magnólia alatt és a hóvirágok nálam is kibújtak, de nem annyira, mint a déli országrészeken. Látom a FB-on, hogy teszik ki a kinyílt hóvirágokról a képeket. Ilyenkor örülök, hogy itt lakom északon, mert szeretném a tavaszi virágokat tavasszal élvezni és nem most. Sajnos azonban itt is bújik a recéshagymájú nőszirom is, a krókusz is (nem mindenütt szerencsére). Dugják a fejüket a nárciszok, a tulipánok is. És még csak január 3. hete van... de sajnos ez van. Azon gondolkodtam, hogy mennyire lesz itt meleg a nyáron? 

Kicsit azért mégis mászkáltam kinn és láttam, hogy a ligetszépék is szépen terjednek a kertben. Tavalyelőtt ősszel egy pár apró kis tövet ültettem el, az se volt biztos, hogy megmaradnak-e egyáltalán és már ekkora telepekké nőtték ki magukat. 

kk_img_20230124_112937.jpg

kk_img_20230124_113007.jpg

Benéztem a Kincsesligetbe is megint... áááááá, nem kellett volna (ez nem igaz), de találtam szárnyastermésű borkóró magot. Évek óta keresem, hát persze, hogy megrendeltem. Így ez a negyedik fajta borkóróm, nagyon remélem, hogy sikerül kikelesztenem és felnevelni. Nem szeretnék úgy járni vele, mint a himalájai kék mákkal. Még azt se adtam fel, hogy legyen nekem olyan, de mostanában sehol nem találok hozzá magot. Ebay-en persze lehetne rendelni, de egyet nem rendelek, más pedig már most nem kell. 
A borkóró sem járt egyedül, így aztán "jött" még vele lila árnyalatú csatavirág, ezüstös gyöngykosárka (örülök neki, azt hiszem a Vegán Hegylakónál láttam és tetszett), őszi vérfű, velencei kutyatej és ajándékba kaptam kasvirág színkeveréket, meglátom milyen lesz. Eddig 3 féle van, a hagyományos lila, fehér és rózsaszín.

kk_img_20230124_093353.jpg

Amikor úgy gondolom, hogy most már elég lesz, akkor mindig rájövök, hogy mi minden nincs még a kertemben, pl. a primulák teljesen hiányoznak. Valahol tengődött egy kis sárga primula, de évek óta nem vette magát sehová és szerintem tavaly ki is száradhatott. Nem rémlik, hogy mikor láttam utoljára. 

Kérdezték már, hogy miért nem fokozatosan veszem a növényeket, de az az igazság, hogy azt szeretném, hogy végre kialakuljon a kertnek egy igazán szép  képe, ehhez pedig növényekre van szükség. Már negyedik éve csinálom, ez így is szerintem túl fokozatos. Mivel nem hívtam kertépítőt, aki tervezi és megépíti, így is csak darabokban haladok. Még most is van egy csomó parlag rész, szerintem még kb. 4 év, mire a kert egyáltalán elnyer valamilyen emészthető és mutatható formát. 
Rengeteg növényt elnyel egyébként, ezen magam is meg vagyok lepődve. 

A konyhában kísérletezek az újfajta étrenddel, néha több, néha kevesebb sikerrel. 
Valamelyik nap csináltam csicseriborsóból lepénykéket és elfelejtettem bele kötőanyagnak lenmaglisztet tenni, nem is tudtam felszedni a sütőpapírról. Morzsalékos lett az egész, ment a  kukába. Pedig az íze jó volt, mint a falafel, de nem volt kedvem kanállal megenni. 

A lencselepényhez (vagy lencsekeksz) megfőztem az előre beáztatott (kb. 15 dkg) lencsét sóval fokhagymával, aztán amikor már puha volt, akkor összeturmixoltam még egy kis nyers fokhagymával és adtam hozzá kb. 3 evőkanál apró szemű zabpelyhet. 1 lapos evőkanál őrölt lenmagot (ez tojás helyett a kötőanyag), borsot és kevés római köményt, illetve egy evőkanálnyi sörélesztő pelyhet (ez kicsit sajtos ízt kölcsönöz neki). 
Sütőpapírra szedtem kanállal és vizes kanállal egészen laposra vékonyra elkentem őket. 
Teljesen szárazra kell sütni, ropogósra. Sütés közben néha kinyitottam a sütőt, hogy a keletkezett gőz ki tudjon menni, így szárazra sültek,  mint a keksz. 
Mivel nincs benne zsiradék, így óvatosan, még forrón kell elválasztani a sütőpapírtól. 

kk_img_20230122_155410.jpg

Bablepényt is csináltam, a babot beáztattam előző este. Barna színű babok voltak. Aztán másnap megfőztem babérlevéllel és fokhagymával, sóval. Összeturmixoltam nyers fokhagymával, tettem bele pár kanál lisztet (ebben nem volt lenmagliszt, érdekes módon mégse esett szét), borsot és ugyanúgy, mint a többit sütőpapírra szépen ellapogattam. 

kk_img_20230118_093843_1.jpg

Persze nemcsak lepényeket lehet enni, de most ezeket kísérletezem ki, mert ezek laktatók, könnyű megcsinálni, lehet variálni, főzelékhez ehetem kenyér helyett, sőt reggelire is ehetem valami zöldségpástétommal. Nasinak is jó, ha valami sós ropogósra vágyom. 

Aztán majd a tésztákra való szószokat fogom kikísérletezni, mert zsiradék és tejtermék nélkül kell őket csinálnom majd, de jelen pillanatban nincs a fejemben semmi, amit el tudok képzelni, hogy meg is enném. Talán valami szójaszószos szmötyi... vagy paradicsomos, de még nem tudom. Amik az ajánlásokban vannak, nem tetszenek, bár még nem próbáltam. Van viszont a fagyasztóban egy csomó új-zélandi spenótom és rapinim is, valahogy ki akarom találni, hogy tudom finomra készíteni őket.