Kerti támasztékok... hiánya

Tegnap este kinyitottam még az ablakot, hogy átjárja a lakást a friss levegő és olyan hószag jött be, hogy ki is kukkoltam, hogy esik-e a hó, de nem esett és úgy tűnik az éjszaka sem. Nem mintha várnám, a nyavalya se akar havat lapátolni.  
Általában úgy kiszagolom az időt, az esőnek is van szaga, meg a viharoknak is, főleg az elektromos viharoknak. 

Böbike mostanában korán nyugovóra tér és később kel fel, mint én. Ma reggel is olyan aranyosan alszik az ágyban a jegesmacival. :) Még most alszik, amikor írok. 

kk_img_20221201_054035.jpg

Este tervezgettem kicsit a jövő évre az évelőkerttel is és nincs mese, jövőre szánnom kell még némi forrást a kerti támasztékokra is.
Sajnos a boltokban jelenleg, de általában sem kapható semmi használható. Igaziból csak kerti dísznek jók amiket árulnak, funkcionálisan nem sokat érnek. Időnként olyan érzésem van, hogy azok, akik ezeket tervezik, messziről se láttak kertet, vagy olyan növényt, aminek támasztékra van szüksége. Nem számolnak azzal, hogy a virágzó növénynek mekkora súlya van.

Tavaly sikerült vennem alacsonyabbakat, de sajnos nem vettem belőle eleget és nem is jók minden virághoz. Idén pl. a krizantémok virágtömege, főleg amikor megázott simán áthajlott rajta, mert nem volt elég magas. 
Amik még vannak - főleg a magasabbak - annyira gyengék és könnyen hajlanak, hogy amiatt nem képesek ellátni a  funkciójukat, ráadásul üreges az anyaguk, emiatt a földbe szúrni is nehezebb őket. 
Arról már nem is beszélek, hogy nem lehet különböző magasságúakat kapni, mintha minden növény egyforma lenne, sőt még azzal is megtoldom, hogy azzal se nagyon számolnak, hogy lesz egy rész, amit a földbe szúrunk... ugye, mert másképp nem működik. 

Érdekes módon külföldön vannak ilyenek, mindenfélék, magasságra, formára, funkcióra. Hihetetlen, hogy nálunk még most is mennyire el van maradva minden, mennyi mindent nem lehet megkapni, vagy ha lehet, abból is csak a silányabbat. 

Pinteresten is nézegettem, hogy mi minden van pedig, de nem fogom külföldről rendelni, mert a szállítás sokszor többe kerülne, mint maga a termék. 
Majd szerzek valakit, aki le tudná nekem gyártani, amikre szükségem van és egy részét azt hiszem magam is meg fogom tudni csinálni 6 mm-es köracélból.

Rengeteg olyan növény van, aminek szüksége van a támaszra, pl. a bugás hortenzia is ilyen lesz, de kell a magas liliomok mellé is, hogy a szél ne tudja letörni, a cickafarkak, a peoniák mellé,mert ha megáznak azok is hajlamosak elfeküdni, a cserjés hortenzia mellé, a magasabb évelő őszirózsák mellé, a krizantémok mellé, főleg a nagyfejűek mellé Van olyanom, ami egy méteresre is megnő. Még ezeken kívül is rengeteg egyéb növény van, ami igényli a támasztékot.