Mennyi gyom!

Tegnap is volt egy hatalmas eső, csupa víz odakinn minden és ködös a reggel. Olyan szép fények vannak kinn, ahogy jön fel a nap, de a fotók nem adják vissza. 

Érdekes, de évek óta megfigyeltem, hogy ahogy túllépünk az augusztus 20-án, akkor a reggelek mindig ősziesre fordulnak, de még a nappalok színe is más lesz. A napsütés sárgább, ősziesebb, pedig a csillagászati nyár szeptember 23-ig tart, a napéjegyenlőségig és mégis. 
Kéne még venni egy dinnyét... mindjárt itt van Lőrinc napja és szokták mondani, hogy Lőrinc belehugyozik a dinnyébe, azután már nem olyan jók a dinnyék. 

Ahogy a veteményes kinéz az egy kész rémség. Csupa-csupa gyom az egész, pedig a múltkori eső után, amikor megnőttek a gyomok egy csomót kiszedtem, de a kövér porcsinnak úgy tűnik kifogyhatatlan utánpótlása van.
Egyébként az idei gyomok mindössze a kövér porcsin, a disznóparéj, talpas muhar és az elmaradhatatlan aprószulák, de ezekből dögivel. Utóbbival nem tudom, hogy mit kezdjek, mert a mulcs alatt is kinő, azt szoktam csinálni, hogy alányúlok és megkeresem a tövét és kihúzom. Néha egy méter hosszú is kijön, de pár nap múlva megint ott van. Bármilyen mélyről képes kihajtani. 
Ha valakinek van tippje, hogy lehet kiirtani vagy legalább megfékezni (vegyszer nélkül), ne hallgassa el előlem. 

Persze az idei elhanyagoltsághoz az is hozzátartozik, hogy a pár héttel ezelőtti eső után visszatérő kánikulában megint nem mentem ki rendben tartani a  kertet. Menjen abban a forróságban, akinek 'kétannya' van, na meg időm se volt rá elegendő, ami volt azt általában locsolással töltöttem. Most pedig itt a van a fejemre nőtt kert. 

kk_img_20220823_071512.jpg

Nagyon-nagyon kéne idő... legalább azokat levagdosni, amik nagyon megnőttek, a fehér ürömöt, mert ha szétszórja a magját (lehet, hogy már szét is szórta), akkor jövőre sok dolgom lesz vele, hogy kiszedjem. A tárkony is akkora már, hogy szétborult az egész... a zsálya metszését is félbehagytam, na mindegy, majd fokozatosan elkezdem és haladok, ahogy tudok. Láttam egy kertben, hogy a tárkony szépen formára van metszve, mint egy buxus bokor, jövőre ki fogom próbálni. 

Végül eldöntöttem, hogy veszek ki 2 nap szabit és amit tudok megcsinálok. Tulajdonképpen azon is elgondolkodtam, hogy lemondhatnék a karácsonyi (két ünnep közötti) 4 napról is, nekem ilyenkor kell a kertre az idő, télen minek? Csak épp  olyankor már nagyon fáradt szoktam lenni és az idei karácsony hétvégére esik, 25-25 szombat-vasárnapra esik. Borzasztó ez az állandó idővel való sakkozás.

A szarkalábak úgy látom mind ki fognak virágozni másodszor is, jövőre sokkal hamarabb le fogom vágni a szárakat, hogy hamarabb tudjanak növekedni kezdeni az új virágok.

 kk_img_20220825_071450.jpg

A Datura most nagy sláger a kertben és úgy tűnik, hogy élvezi a hűvösebb időt, na meg az esőt, amit kapott a kert. 

kk_img_20220825_071554.jpg

A Kaleopátra tűje fantasztikus! Folyamatosan hozza a virágait, közben lejjebb (a tűkön) neveli a magjait, már érettek is vannak rajta, szedtem is belőle, de szerintem erről már beszámoltam. 

kk_img_20220825_071709.jpg

A phlox is szépen virágzik és még lesz egy másik is, ami most fog kinyílni. Ez már egy egészen sűrű rész itt, lehet, hogy pár virágot majd át is telepítek.

kk_img_20220825_071911.jpg

És hát... a tűztövis pirosló termései mutatják, hogy menthetetlenül itt az ősz. 

kk_img_20220825_072027.jpg