Az idei év első befőzése

Megvolt az idei szezon első befőzése. 
Tegnap kivagdostam a rebarbarából a virágszárakat és egy kalap alatt leszedtem egy csomó szárat is. A levelekkel letakargattam a talajt a kis fenyő és egy kis ciprus körül, mert nagyon jól irtja a gyomot maga alatt és a nedvességet is jól megtartja. 

90 dekányi szár lett végül, ami már megtisztítva bekerült a fazékba és ma reggel meg is főztem. 4 kicsi üveggel lett belőle, de lesz még. 
Tavaly itt hányódott pár narancs, azzal főztem össze, az idén csak magában. Ízesítésnek egy citrom héját reszeltem bele és a levét is beleöntöttem, mert segít a zselésedében. 

Így van benne:

3 dl víz,
90 dk rebarbaraszár,
1 citrom leve és reszelt héja, 
45 dk barna nádcukor
1 csomag zselésítő

A rebarbara szárakra öntöttem 3 deci vizet, beletettem a citrom héját és levét és odatettem főni. Amikor felforrt és már kezdett szétesni a rebarbara szálaira, akkor hozzáadtam a cukrot. Főztem kb. 20 percet, aztán hozzáadtam a zselésítőt. A zselésítőre más van írva, de a rebarbaraszárral (ami úgyis teljesen szétesik) nem érdemes szerintem összedolgozni. 
Főztem még kb. 5-8 percet, aztán üvegekbe szedtem és felfordítottam őket. Most száraz dunsztban vannak, egy törülköző alatt. 

kk_img_20220505_072839.jpg