Zöldborsó szüret és még mindig kánikula

Tegnap azt hiszem elcsesztem kicsit, mert kinyitottam a fürdőablakot délután és nagyon felmelegedett a ház, estefelé már 27 fokon felül volt benn a hőmérséklet, most 25,3 és minden tárva nyitva van. Persze ez mind semmi a kollégámhoz képest, aki tegnap mondta, hogy náluk már több, mint 30 fok van benn.

Délutánra, mire kiléptem a melóból, szabályszerűen elájultam, olyan álmosság vett rajtam erőt, hogy le kellett dőlnöm. Szerintem nem volt elég levegő, vagy isten tudja, de olyan nemnormális álmosság volt, kicsit hunytam, aztán életre keltem. Még öntöztem is a kertben egy csomót, de egyre nehezebb megtölteni a hordót vízzel, mert a kút egyre nehezebben adja a vizet. Valószínűleg jócskán lejjebb húzódott a vízszint a talajban is. 

Nagyon várom a szombatot, remélem nem téved az előrejelzés és tényleg jön valami hidegfront, de nagyon jó lenne, ha esőt is hozna. Bár... érdekes módon a legtöbb növényt nem igazán izgatja az időjárás, a kert gyönyörű, bár az kétségtelen, hogy a padlizsánok és a paprikák nagyon meghálálták az öntözést, mert megugrottak a növekedésben, hát még mekkorára nőnének, ha kapnának esőt! 

A magról hajtatott virágaim közül a múltkor kiültettem a 2 kikelt kokárdavirágomat, amiből az egyik elpusztult. :( Valami kirágta a tövét... pedig öntözgettem sűrűn, de arra nem is gondoltam, hogy valami jön és megeszi. A másik szép, erős és a margaréták is beálltak. Nagyon szépen hajt a mocsári hibiszkusz is,  azt is öntözöm és az összes nemrég kiültetett büdöskét, őszirózsát is, meg az okrákat, megmindent. Zöldbabot, uborkát, sőt tegnap észrevettem, hogy kornyadoznak a bordó bazsalikomok is, azoknak is adtam vizet, ma reggelre egész felszívták magukat. 

Két napja hajnalban borsót szedtem (ma nem, mert már fáj az ujjam a borsóbontogatástól). Ki is fejtettem két nagy vajlinggal, lett 1,8 kg, be van már zacskózva a fagyasztóba. 7 csomag lett, nem szoktam nagy csomagokat rakni, csak ami egy levesbe elég, ha több kell, akkor többet bontok. Azt hiszem a télen rengeteg borsót fogok enni, mert még iszonyú sok lesz. Kicsit túlméreteztem  a borsóültetést azt hiszem. Úgy számítok, hogy legalább 5-6 kiló borsóm lesz, az életben nem eszem meg ennyit vagy borsó mono-fogyókúrát fogok tartani. Óccó lesz! .D :D 

A cukorborsóval viszont elszúrtam, hamarabb kellett volna szedni a hüvelyeket, amikor még frissek, laposak, mert ebből már nem tudok fagyasztani és szemesen úgy látom elég csesznye, szerintem ez nem kifejtésre való. Nem is tudom leszedjem-e vagy megy a komposztba. Jövőre nem kell belőle ennyi, kevesebb is elég lesz és majd próbálom nem elbambulni a leszedését. Hát így jártam cukorborsóilag. 

Ezek itt a vajlingban nem lettek túl nagy hüvelyek, nem tudom jövőre ültetek-e belőle. Ez a debreceni világoszöld fajta, az íze viszont nagyon finom. Még lábon van a Zsuzsi borsó, hatalmas hüvelyeket növesztett, maga a növény is sokkal nagyobb és egészségesebb kinézete is van. Meglátom milyen ízű lesz, ez utóbbi még most szemesedik, két héttel később ültettem. 

kk_img_20210621_124354.jpg

kk_img_20210621_065936.jpg

 A zöldborsó leszedésén és kifejtésén túl, a következő küzdelem a lila akáccal lesz. Tavaly, amikor a tetőt csináltattam, levágták az egyik ágát, hogy elférjenek tőle, most azzal "hálálja" meg, hogy a szokottnál is több hajtást hajt. Virág persze nem volt rajta, csak egy. Megy, mint a bolond mindenfelé, pedig egy részét már levágtam, de a zöme még rajta van. Szeretnék egy szálat elengedni a veranda ablak alatt, de a többit le fogom vágni, de utána akarok nézni, hogy kell metszeni, mert a jövő évi virágzását nem szeretném elrontani.