A gyomnak nem kell a meleg, az nő

Tegnap is kiszökdöstem a kertbe fél-fél órára napközben, levegőzésképpen, aztán délután is kimentem meló után. Kigyomláltam egy nagyon rázós virágágyást, ami tele volt lucernakezdeményekkel. Nem is tudom honnan jött ide az a sok mag, a szomszéd földön ugyan van lucerna, de tavaly rendszeresen vágták a füvet. Kiszedtem amit csak tudtam tövestől, mert ha nagyra nő, akkor aztán nagyon nehéz kiirtani. 

Kigyomláltam és felkapáltam a veteményesben is két ágyást. Az egyik vegyes, illetve a paradicsomokat is. Az elsőben kiegyeltem egy kalap alatt a paszternákot és a céklát, a paradicsomágyás pedig újonnan lett meghódítva a parlagból. Ott egyrészt kell a talajlazítás is, na meg a gyomokat szedni, mert ilyenkor, mikor a talaj megmozdul,  életre kelnek az évek óta szunnyadó magvak is. 

Ez itt a paszternákos vegyes, látszik melyik van megkapálva. 

kk_img_20210527_062438.jpg

Ma reggel megint hideg van, 4 fok volt kinn reggel fél 6 körül... úgy várom már azokat a reggeleket, amikor csak kiszaladok és rendbe teszek valamit, korán, még munka előtt... de istenbizony fel se tudom idézni milyen az, amikor rövidnadrágban és pólóban csak úgy kifutkosok a kertbe. Nem is tudom lesz-e ilyen az idén. 

Tavalyelőtt, amikor a május ugyanilyen rusnya volt és esős, emlékszem, mennyi szúnyog volt utána, amikor meleg lett. Meglöktem egy bokrot és a fele elrepült... nem lehetett megmaradni kinn, pedig fújtam magam spray-vel, de nem sokat használt. Félek, hogy az idén is ilyen lesz. 

Ma reggel leszedtem az első spenót termést is, azt nem mondom, hogy az idei első szüret, mert az első a sóska volt. Én nem eszem a sóskát, legfeljebb nyersen, anyunak ültettem, mert ő nagyon szereti. 

A spenótból ma kis fokhagymás-tejszínes mártást fogok csinálni és ráöntöm egy kis tésztára sajttal, az lesz az ebéd. 

kk_img_20210527_062412.jpg