Szilva chutney

Ma felbontottam a nyári szilva chutney-t, hmmmm... isteni finom lett! 

Pedig utolsó pillanatban mentett szilvákból főztem, nem is lett csak pár üveggel, de elhatároztam, hogy idén nyáron/ősszel sokkal több chutney-t fogok főzni. Nemcsak egyfélét, hanem többet is. Tavaly kétfélét főztem, szilvából és őszibarackból. Az őszibarackos már régi recept volt, de a szilvásból ez az első és igen jól sikerült. 

Íme a receptje: 

Hozzávalók: 70 dkg szilva, 2 evőkanál friss gyömbér (apróra vágva vagy reszelve), 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, (1 db chilli paprika - én nem tettem bele)

A szilvát megfelezzük, a zöldségféléket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, cukrot, sót. Feltesszük főni, és állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp hozzátesszük az ecetet és még 5 percig főzzük. Steril befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejre állítjuk. (én nem szoktam fejreállítani, forró vízben kidunsztoltam)

Hűvös, száraz helyen évekig eltartható.

Nagyon finom sültekhez, savanyúság helyett, pl. kacsasülthöz imádom, de marhához és sertéshez is kiváló. 

Chilit azért nem tettem bele, nem szeretem az erőset, mert nagyon fűt. A benne lévő tetemes mennyiségű gyömbér is éppen eléggé fűt, nem kell még a chili is (nekem).