Csodaásó - csodaásás és egyebek

Ahhoz képest, hogy november 28-a van, még ma is kertészkedtem. Nem sokat, de a csodaásóvillámmal felástam kb. 6 nm területet, ami eddig parlag volt. 

Az egyik darab le volt takarva papírdobozzal, teljesen kiirtotta maga alatt a gyomot, csak fel kellett lazítani a talajt a csodaásó-val, a másik darab a veteményeshez lesz toldva, na az nagyon füves terület, pitypanggal, lóherével és mindenféle gyomokkal. Egyelőre csak fellazítottam, majd holnap kimegyek és kiszedem belőle a füvet és azt hiszem még ások is tovább egy kicsit. 

Jól megraktam a madártetőt is, hadd egyenek a kicsikék. Nagyon örülök, hogy megvettem, mert rengeteg eledel fér bele, ma nagyon sokat kivittem és még így se lett tele, ezért bevezettem egy műanyag vödröt, abba tettem a magokat (fekete napraforgót és kölest), majd abból fogom tölteni. Kíváncsi vagyok hány napig fog tartani nekik, amit beletettem, mert zabálnak ám, folyamatosan! De nem baj, ma feltöltöttem a tartalékokat is, vettem 10 kg napraforgót és 2 kg kölest és újabb 3 csomag cinkegolyót is, amiből még van is itthon. Egy darabig elég lesz. 

Tavaly novembertől áprilisig olyan 30 kilónyi cuccot ettek meg és kb. 100 cinkegolyó fogyott el, de későig kellett őket etetni, mert még áprilisban is nagy fagyok voltak, nem jöttek elő a bogarak. 

Azon gondolkodtam, hogy szalad az idő... még kb. 3 hét és túl leszünk a napfordulón és akkor már rövidülni fognak az éjszakák. Január közepén már általában érezhető, hogy világosabb van, délután egy picit később sötétedik és reggel hamarabb világosodni kezd, aztán január végétől már rohamosnak lehet érezni. 

Tavaly valamiért hamarabb beszorultam a kertből, talán azért, mert nem voltak ilyen szerszámaim, hogy lehessen velük ügyesen és könnyedén haladni. Emlékszem, majd megszakadtam az ásással, amikor nagyobb parlag területnek nekiestem. Csináltam én, de elég haladatlan volt és nehéz. A csodaásóm bezzeg! Az utóbbi idők legjobb szerzeménye volt ez a cucc, nagyon örülök, hogy rászántam magam. Így olyan beláthatóvá vált, hogy igenis elbírok a kerttel, sőt.