Rozmaring

Nálam még az életben nem maradt meg soha a rozmaring. Aztán hosszú-hosszú ideig nem is próbálkoztam vele, de az idén vettem egy kis cserepes növényt. Kinn volt a nyáron a kertben, de nem állítom, hogy sokat nőtt volna, inkább stagnált. 

Nemrég behoztam a  verandára, de szerintem itt meg hidege lesz, lehet, hogy majd beviszem a pincébe a bougainvillea mellé. Azt olvastam, hogy a napsütés fontosabb neki, mint a víz és a pince ablaka déli, azt süti télen is a legjobban a nap. 

Nagyon szeretném, ha túlélné a telet, mert nem nagyon a akarok belenyugodni, hogy van növény, amit nem bírok "felnevelni" és imádom a rozmaringot. Mindig csodálattal néztem a mediterránumban, hogy ott nőnek minden udvarom és csak ki kell menni, letörni egy ágat és odatenni a húsra, vagy a krumplira.

Az idén egyébként a fűszerek neveléséből nem valami jól jöttem ki. Ami sikerült azokból se nagyon tettem el. Amit kinn a száraz alatt felfüggesztettem száradni, az nekem nem ízlik úgy szárítva. Elveszítik a színüket és az aromájukat is. Jobban szeretem a hűtőben szárítani őket, nyitott papírzacskóban a hidegben. Úgy szép zöldek maradnak és az illatuk is sokkal jobb. Csak ki kell bírni, hogy pl. nagyon bazsalikom illatú a hűtő... olyankor nem jó benn tárolni a csokitortát, mert átveszi az illatát. 

A tető alatti szárítás miatt aztán nem lett borsikafüvem se, pedig rengeteg volt a kertben. Jövőre jobban kell terveznem, de pl. olyan hülyeségek akadályoztak meg, hogy nincs normális papírzacskóm. A cukros, lisztes és egyéb zacsikat szoktam eltenni. Egyébként nagyon kiakasztó, hogy nem lehet papírzacskót kapni.  Régebben 100-200 db-os csomagban vettem a kicsiket is, mert a gyűjtött magoknak is kéne, de sehol nem kapok. Majd gyártok magamnak, téli estéken papírzacsit fogok ragasztani, mint a rabok. :))))