Gombák és egyebek

Tele van a kert gombával, de egyikben sem vagyok biztos, nem igazán merem megenni. Hezitálok. 

Azt hiszem az egyik fajtát azonosítottam, tüskés galóca, ami ehető, de várok még és figyelem, milyen lesz, ha nagyobb lesz. Még őzláb is lehet belőle. 

Egy másik fajta már lement, lehet, hogy meg is találtam a gombáskönyvben, de nem vagyok biztos és elég jellegtelen gomba, nem ettem meg. Most meg már nem is találom...

Most nő viszont egy nagy csoport, szerintem csiperke lesz. Egyet találtam, aminek már a kalapja ki volt terülve, az biztos, hogy csiperke, meg is vágtam a szárát... hát... nem vagyok benne biztos, hogy nem karbolszagú csiperkét találtam, bár attól nem lehet meghalni. Alapvetően leginkább csak a gyilkos galócától lehet tutira meghalni, de azért van még jópár nyavalyás gomba, mint a nagy döggomba, meg a susulykák, a többi lájtosabb, hányás, hasmenés, gyomorgörcsök és ilyesmiket okoznak, (de akár veseelégtelenséget is) szóval azért senkit nem buzdítanék, hogy egyen meg mindenféle gombát, aztán majd úgyis kijön valahol.  

Látok még az egyik kivágott diófa mellett rengeteg barna gombát, azok tavaly is nőttek, mint a meszes, illetve mellettem kinn a másik telken őzlábak nőnek. Ki se kell menni az erdőbe. Ha jobban ismerném a gombákat, napok óta ebből falatozhatnék.

 

Ma - mivel még mindig nagyon vacak az idő - úgy döntöttem, hogy összeszedem  a lehullott almákat és meghámozom, lereszelem és lesütöm, jó lesz sütibe, palacsintába, stb. 

Be is hoztam egy vödörrel és meghámoztam, kibeleztem, de rengeteg lett. Egy nagy adagot lereszeltem és lesütöttem cukorral, fahéjjal és még forrón üvegekbe raktam. A többihez már nem  volt türelmem reszelgetni, ezért összedaraboltam kockákra, tepsibe tettem, megszórtam cukorral és fahéjjal és megsütöttem. Utána ezt is még forrón üvegekbe raktam és mindet ( a reszeltet is) kidunsztoltam  forró vízben. Nincs benne semmi tartósító, remélem el fog állni. 

Illetve itt melóznak a fiúk is. Tegnap már lebontották a lépcső oldaláról a borítást és levágták a régi, ronda vaskorlátot onnan. Lefestették a ház falát a lépcső mellett. Ma lefestik a vas elemeket és felteszik a lépcső oldalára nekem a polikarbonát borítást. Így lesz egy zárt lépcsőházam. Nem szigetelt, de zárt.

A veranda már készen van, ott tetőcsere volt, szigeteltettem is a tetőt kőzetgyapottal, de az igazat megvallva nem lett sokkal melegebb. Jövőre az ajtót is ki kell ott cseréltetni és kívülről leszigetelni a falat, mert csak vékony téglafal. Sajnos az idén elhalasztottam, mert olyan árat kértek volna érte, amit nem vagyok hajlandó kifizetni. 

Ha úgy vesszük az veranda kicsi és némi épületragasztóval én is fel tudom rakni a hungarocellt.