Borsikafű

Más nevén csombor, vagy borsfű és még kb. ezerféleképpen hívják, de azt hiszem ezek a legelterjedtebb elnevezései.  

Tavaly nem kelt ki, ezért az idén aggódtam kicsit miatta, de most szépek lettek. Az előző kertemben saját magát vetette, mindig hagytam magba menni és a nyáron-ősszel a növényem beérett és szétszórt magjaiból aztán a leghidegebb tél után is kikelt a borsikafű.

Tehát egyéves növény. A kertben úgy szoktam ültetni, hogy ágyások szélébe szórom a magot, a következő évben pedig ott lesz borsikám, ahol éppen kikelt. 

Nagyon szeretem a konyhában, szinte mindenbe használom, zöldséglevesekbe, pörköltbe, sültekre és töltöttkáposztába is. 

Azt olvastam róla, hogy igen régen ismerik és használják, már a XVI. szádadbéli füvészkönyek is megemlítik a borsikát. Az erdélyi konyha közkedvelt fűszere.

Enyhén bors ízű, ezért aki érzékeny a borsra, az helyettesítheti ezzel a növénnyel. 

A virágzás kezdetén a legmagasabb a hatóanyagtartalma, ezért érdemes virágzáskor gyűjteni és szárítani. 

Ugyanúgy,mint a bazsalikomot, a borsikát is lehet vágni, új hajtásokat fog hozni, ezért többször is szedhető. 

20200715_072850_k.jpg