Lóbabák

Olyan érzésem van, hogy hihetetlenül korán és észnélküllóhalálában, de elültettem a lóbabokat.

10 szem volt a zacsiban. Azt olvastam a lóbabról, hogy a keményebb fagyokat is kibírja és azért kell korán elültetni, hogy megedződjön, mert különben ellepik a fekete levéltetvek a növény csúcsát. Van ezzel a növénnyel saját tapasztalatom is, valóban szeretik a nyavalyás tetvek, de tőlük függetlenül a régi kertemben anno nagyon szép lóbabáim nőttek. Az igaz, hogy sose kóstoltuk meg, inkább csak magnak ültettem, hogy a következő évben megint legyen lóbabom... dísznek. Szeretem az érdekességeket a kertben és régen, amikor másoknál csak répa, petrezselyem, bab, borsó, kukorica, tök és mák volt a kertben, akkor a lóbabáimnak (és a fűszereimnek is) a csodájára jártak és nagyon élveztem. 

Az idén viszont szeretném megkóstolni is, mert állítólag többféleképpen is fogyasztható. Egyrészt amikor még zsenge, a hüvelyével együtt, később pedig a friss még puha szemek. Úgy néz ki különben, mint a  borsó a hüvelyében, csak nagy és a növény szára nem kúszik, hanem álló és a szeldelt levelek hónaljában nőnek a lóbabhüvelyek és felfelé állnak. Ha majd kikeltek és fejlődni fognak, akkor teszek róla képeket is.

Nem tudom, hogy fog-e sikerülni ilyen korai ültetéssel. Bár a főmeteorológusunk megnyugtatott, hogy már itt a tavasz a kertek alatt és az előrejelzés sem ígér már komolyabb fagyokat. Mindegy kipróbálom, aztán vagy sikerül vagy nem, de így lehet tapasztalatot szerezni.