Életre kelt a veteményes
Nem győztem tegnap beengedni a meleget a házba, nagyon kihűlt azokon a hideg éjszakákon, még 6 fokos éjszaka is volt a héten.
Úgy gondoltam, hogy a reggelt locsolással kezdem, de végül csak az elvetett magok ágyását öntöztem meg, mert a többi nedves. A mulcs alatt, kifejezetten nedves a talaj, és most kétszeresen is jó a mulcs, mert ezeken a hideg éjszakákon nem engedte nagyon lehűlni sem a talajt.
Felmelegedni se engedi nagyon, így nem éri olyan nagy hőingás a gyökereket és a vizet is nagyon jól tartja.
Egyébként kikeltek a retkek, a salátabrokkoli, a rapini, de a tarlórépa nem, ezért hoztam új magot, de csak a kánikulás napok után fogom elvetni.
A másik ágyásban szépen sorjáznak a kikelt kínai kelek is, a fekete reteknek nem látom nyomát, de az nagyon régi mag, már lehet, hogy nem is fog előjönni, nem olyan nagy baj, nem sokat szoktam enni belőle, mert rémesen büdös.
A salátákat megkapáltam, mert a kapálás majdnem felér egy öntözéssel és a nem mulcsolt K-betűsök ágyását is megkapáltam kicsit. Aztán még végigszaladtam a kapával a petrezselyem és a répa ágyásokon is. Megfigyeltem, hogy kapálás után jobban megugranak a növények a növésben, mint a locsolás után.
Leszedtem a poharakat a K-betűsökről és arra az ágyásra is feltettem a védőhálót, de délután mégiscsak kaptak öntözést is. Olyan nehezemre esik már öntözni, nagyon tele lett vele a puttonyom ezen a nyáron. Kész felüdülés, ha bármi mást csinálhatok a kertben.
Meleg lett napközben, ezért a másik ösvényre csak két további lapot raktam le (most 4 van), a lerakása marad a hűvösebb napokra, vagy reggelekre, majd fokozatosan.
Helyette apróságokkal foglalkoztam, mint pl. kirázogattam a magokat a múltkor leszedett maradék trombitavirág magtokokból.
Napok óta ott díszlett a vödörben a kiszedett Írország harangjai is, annak is szedtem ki magjait. Hát... azt hittem majd ki tudom belőle paskolni, de végül egyesével kellett kibontogatni, piszokul ragaszkodik a magokhoz és még szúrós is. Igazi Hamupipőkének való foglalatosság.
Megszáradtak a valamelyik nap szedett csörgőfa termések is, abból is kiszedegettem a magokat, többnyire érettek is, remélem lesz jövőre csörgőfám belőle.
Szép, nagy bogyók, azt olvastam, hogy kell nekik a hideghatás, ezért egy részét ki fogom ültetni a szabadba, egy részét elteszem a hűtőbe, a harmadik részét pedig simán bezacskózom.
Nem tudom mennyire könnyedén kikelős mag ez, mert a csörgőfák alatt állandóan szétszóródnak, mégse látok sehol kikelt kis fákat, de azért remélem sikerülni fog legalább egyet kikeleszteni.
Olyan izgalmas dolog egy szem magból felnevelni egy fát! Nem csodálatos, hogy egy picike valamiből lesz egy több méteres nagy növény?
Itt nő a fehér őszibarackom is a cserépben (valamelyik nap mutattam) és annyira fantasztikus dolog, hogy már most fa formája van, pedig csak pár hónapos.
Virágot nevelni is nagyon jó magból, de fát! Egyszerűen csodás érzés! :)
Kicsit visszakanyarodok a veteményeshez, mert legutóbb azzal voltam elfoglalva.
Szépen nőnek a Caroselllo uborkáim, amiket enni hagytam meg, olyan szépen csüngenek, de már hagytam rajta magnak valót is, jó nagy dögökre nőnek!
Egyébként szép a veteményes most, összeszedte magát az eső után és ki is gyomláltam sok részt, persze nálam sose olyan, mint azok a teljesen kifésült kertek és nem is lesz, mert nálam mulcs van, a kiszedett fű is vissza van rakva, de enélkül az idén nem is élte volna túl az aszályt és a forróságot.
Még érik a paradicsom is, lesz még egy főzetre, pontosabban sütetre való (paradicsomkrémnek) és még lecsót is akarok sütni.
A padlizsánok is megtáltosodtak, rengetem kis padlizsán nő a növényeken. Lehet, hogy elég lett volna egy tövet meghagyni...
A paprikák is nagyon szépek, ez a sárga kosszarvú. Édes paprika, nem erős, nálam egyik se erős.
Zöld kosszarvú.
Piros kaliforniai, remélem még be tudnak majd érni, de így is ehető.
A palermo-k, ebből van a legtöbb, van olyan is, ami már pirosodik, illetve van még kápia is, de azt elfelejtettem lefotózni.
Céklák és póréhagyma. Végre ezek is elkezdtek nőni. Ezt a részt megtrágyáztam ősszel, de úgy tűnik több kell bele, mert nem úgy nőnek, ahogy kéne.
A bal oldalon az elburjánzott tárkony van, majd vissza fogom már vágni, mert nem kell több belőle. Már vettem be száradni. Orosz tárkony, frissen semmi illata nincsen, ellenben megszárítva nagyon finom tárkonyillatú. Sajnos francia tárkony magot még nem tudtam szerezni.
Az Új-zélandi spenót is szépen hajt.
A perillám! Nagyon jól érzi magát, megkóstoltam nyersen a levelét, határozottan van benne egy kis mentolos íz, nem rossz, inkább érdekesnek mondanám. Nagyon jó lenne, ha tudna magot érlelni, de még bimbót se látok rajta.
Ez pedig cukkini, van ezen is bőven, lehet cukkinit enni az ősszel, de még krémet is akarok sütni és fagyasztani. Tegnap is cukkini tócsnit ettem, csak én nem olajban sütöm, hanem a sütőben. Így csak a tésztájába keverek nagyon kicsi olajat, sütőpapírra kanalazom, ellapogatom és 200 fokon szépen pirosra, ropogósra sülnek.