Fűszeres kertrész és új adag sült paradicsom szósz
Tegnap délután kaptunk egy nagy zivatart és később is esett még az eső, nagyon hálás vagyok érte. Összesen 22 mm-t kaptunk.
Nem kell locsolni megint egy pár napig és a kiültetett zöldségeimről eltirhultak tőle a földbolhák. Az egyik karfiol alig látszott tőlük, pedig védőháló alatt van, de az éppen kelő retkeken is voltak bőven. Ezért folyton nedvesen tartottam és fahamuval is szórtam őket. Ettől a nagy esőtől most egy időre annyi nekik. Remélem...
Még a magam számára is egészen váratlan dolgokat tudok megcsinálni mostanában a kertben. :)))
Olyan halogatottakat... a nemszeretem dolgokat úgy elvégzem, hogy észre se veszem és ez tök jó!
A minap pl. kimentem, hogy kivágom már az eperfa kihajtott ágait, ki is vágtam, aztán szépen áttértem a szomszéd felőli oldalra.
Az egy kb. 80 cm - 1 m széles (keskeny) rész a kerítés mellett végig, olyan mostoha rész, nagyon száraz, nem sok minden nő benne, tápanyag se nagyon van benne, eddig nem is mulcsoltam. Tavalyelőtt egyszer már nekiálltam késő ősszel és ásóval kiszedtem a nagyon elszaporodott muskotályzsályákat belőle, aztán tavaly is nekiálltam és ősszel kigyomláltam, tettem bele pár növényt, kis gyomlálás erejéig tavasszal is tevékenykedtem benne, de aztán szinte semmit.
Eredetileg azt a részt fűszerkertnek terveztem, ott is van (és marad) benne a tárkony, menta, az oregano, egy levendula és úgy tűnik, hogy némi kakukkfű is életben maradt, de majd még szeretnék oda tenni másikat is, mert jelen pillanatban nincs elég kakukkfű a kertemben. Ott van a fehér üröm is, nem is tudom minek, mert általában megnő, én meg visszavágom, amikor már bimbós. Apu tervezgetett vele már évek óta, az idén el is vitte a levágott hajtásokat kiszárítani, de végül azt mondja, nem vacakol vele. Mármint ürmös borral vagy likőrrel. Na mindegy elfér az üröm, egyébként szép is, csak nem szeretném, hogy szaporodjon.
Van ott egy kasvirág is, ami már nem fért máshová és sajnáltam a palántát kidobni, egy szép, nagy bokor kék lenvirág, illetve van még 3 életben maradt évelő szarkalábam is benne és pár muskotályzsálya, őket nagyon kordában tartom. Nem szeretném azt a tavalyelőtti ásós erőlködést megismételni.
Tavaly pedig vittem át bele, a szélekbe kúszó phloxokat és törpe íriszt, az idén meg ültettem bele jószagú cickafarkat és él is!
Egyébként most, hogy így sorolom, nagy a hely és még vannak benne teljesen üres részek is.
Ennek a hosszú résznek az egyik végében van egy rakás medvehagyma és egy őszibarack fa zárja le, a másik végében csicsóka van és a birsalma fa zárja le... meg bokrok, bozót, amit ki kéne onnan vágni.
Azon gondolkodom, hogy megtartom fűszeresnek mégiscsak. Tulajdonképpen csak a lestyánt kellett onnan elköltöztetni, mert annak nagyon száraz volt az a rész. Citromfüvet már nem akarok a kertbe, van egy kívül a kerítés mellett, az bőven elég.
Lehet, hogy beültetem az üres részeket még a hiányzó kakukkfűvel, amiből többféle is létezik, van nekem is egy kis terülős fajta aputól, majd abból is viszek át. Szépen terjed, egészen pirinyóka volt, amikor apu adta nekem.
És oda fogom szórni a borsikafű magokat is jövőre. Az idén egy szál borsikám se volt kertben, gondolom először a kapálás, utána meg a mulcs miatt, pedig már évek óta magától nőtt. :(
És rozmaringot is teszek oda, bár nem biztos, hogy áttelel és szétnézek még, annyiféle fűszernövény van, kis terülősek, párnásak, amik éppen oda valók lennének.
Illetve viszek át oda a vad spárgából is, mert az kb. mindent kibír és takar is a szomszéd felé, mert magasra nő.
Igen, ez így lesz.
Jó ezeket így leírni, mert közben ki is találom, hogy mit akarok.
Még a szegélyét kell megigazítani ennek a résznek, mert mindenfelé állnak a betonlapok, amiket odatettem, még az is lehet, hogy kicserélem másra.
Leszedtem a paradicsomot is, lett egy nagy vajlinggal megint, ezért sütöttem újabb adag paradicsom szószt télire.
Most 6 üveggel lett, ez is finom, de a múltkori valahogy jobb lett. Majd megjelölöm őket, hogy ez a második sütet.
A maradékkal kipróbáltam, hogy milyen lenne, ha ütnék bele tojást és tésztára tenném... nagyon finom lett. Fussilit főztem ki hozzá, reszeltem rá egy kis gouda sajtot és nem is kell hozzá más.
De szerintem (ezt már írtam) egy kis bacont is jó lenne sütni alá, vagy gombát, vagy csak olívabogyót és szárított paradicsomot tenni bele, vagy egy kis articsókaszívet darabolni hozzá, vagy egy tonhalkonzervet... és ez mind különböző étel lesz így, főleg, ha még ha a különféle sajtokat is variálom hozzá.