Mátra alján, falu szélén...

2023\12\03

Szombati kertészkedés

Nem ironizálok, tényleg kinn voltam a kertben, az igaz, hogy túlzás kertészkedésnek hívni a dolgot. :))

Hetekkel ezelőtt kiástam a korai loncot, mert nem volt jó helyen és ugyancsak kivettem egy keleti életfát is, ami magról kelt, de hogy hogy nem, menet közben kb. 50 centisre cseperedett, de az se volt jó helyen. Azóta csórikáim csak úgy le voltak téve a földre, már -5 fokos fagy is érte őket, bár nem látom, hogy nagyon nagy bajuk esett volna. 
Az elkövetkezendő napokra viszont még -9-et is ígérnek, a helyük viszont nincs elkészítve. Még azt se tudom, hogy egyáltalán hová szeretném őket elültetni. 
Így aztán fogtam és beültettem mind a kettőt a régi emésztőgödörbe, amibe bele szoktam dobálni a kiszedett füvet, hadd komposztálódjon el. Tulajdonképpen komposztálóként van használva. 
Nagyon meg vagyok lepődve, hogy gyakorlatilag szinte teljesen talajjá alakult a beledobált gyom, még az idei is. Így a gyökerük valamelyest védve lesz, bár ha nagyon hideg lesz, akkor elfagyhat, de még az is lehet, hogy alulról a komposztálódás termel hőt nekik. Meglátom, hogy túlélik-e a megpróbáltatást. Ha nem se baj, a bokor nem túl különleges, a keleti életfákról pedig annyi magoncom kel, hogy lassan boltot nyithatok nekik. 

kk_img_20231202_110153.jpg

kk_img_20231202_110200.jpg

Herkules pedig hazaköltözött. Nyáron nem tudom, hogy merre lakik, de nem sokat volt benn az udvarban. Biztos nincs ott meleg hely, ahol egyébként tanyázik, mert akkor ott lenne. 
Itt 3 doboz is van kinn, de a legkevésbé téliesítettben tanyázik mostanában, nem értem miért. 
Ebben a dobozban is kőzetgyapot van az alján és a tetején is, de az oldala, hátulja nincs szigetelve. 
A másik két doboz vastagon szigetelt kívülről körbe hungarocellel, ráadásul dobozban doboz és köztük papír van az üres helyekbe tömve. Ugyanúgy kőzetgyapot az aljában, meg párna is és szőrikés takaró... és az egyik közülük be van téve a szénabálák közé, erre ebben kvázi nyári dobozban tölti az idejét. 
Holnap hideg lesz, jó lenne őt majd becsalni a pincébe, de nem sok reményt fűzök hozzá. Pedig szeretnék a Bársony Úrnak is jó helyet biztosítani, de nem bízik bennem ennyi év után sem. 

kk_img_20231202_111844.jpg

A ma reggelt viszont a veranda takarításával kezdtem, Elza telehányta a teret. Mentem ki etetni, a kintieknek is ott szoktam kitenni az ablakon a kaját, de valami furára léptem... még jó, hogy a radiátornak csak a szélét kapta el és nem bele, mert azt nem tudom, hogy takarítottam volna ki. 
De volt egy nagy rakás a cipőim mellett (ez is jó, hogy nem bele) és még lehányta a seprő-lapát kombót is. Mintha nem tudom hány napi kaja lett volna a gyomrában. 
Tény, hogy egy pár napja nagyon falt, de most majd egy kicsit diétázni fog a CicaNéni.  
Nem volt öröm feltakarítani, nem is ment csak darabokban, először a radiátor környékét, a többit meg leszórtam alommal, hogy felszívja a nedvességet, utána már csak söpörni kellett és felmosni, na meg a lapát-seprő mosás... még, jó, hogy nem ettem előtte, mert lehet, hogy én is a tetejére pakoltam volna a cuccost. Brrr! 

Herkules Tennivalók

2023\12\01

Böbike bungija és nagy hó esett

Böbike valamelyik nap a kanapéra feküdt. Soha nem tanyázott még ott eddig, de most bevette magát a párnák közé- alá, ezért csináltam neki egy bungit a párnákból és takaróból. 
Nem mutattam meg neki, mert azt látom, hogy amibe be akarom őt terelni, az nem kell. A drága bolti bungi se kellett  neki, Elza viszont nagyon örül neki, állandóan benne tanyázik. 

Szóval nem mutattam meg Böbének a bungit, semmilyen módon nem hívtam fel rá a figyelmét, de megtalálta és benne alszik. :)  Sőt éjjel is benne aludt.

kk_img_20231130_105520.jpg

Tegnap majdnem egész nap esett a hó, 10 óra körül kezdte sűrű hódarával, aztán átment havazásba és késő délutánig esett, 6 óra körül hagyta abba. 
Behavazódott az egész kert és a környező világ, remélem, hogy nem jön rá ónos eső is, mert akkor a hétvégi bevásárlást nem tudom, hogy fogom megejteni. Nem mond mínuszokat most erre a hétvégére, szerintem el fog olvadni, lesz nagy locspocs belőle, nem mintha nem lenne már elég nagy locspocs enélkül is. 
Ha már esett, akkor nem bántam volna, ha legalább megmarad, hogy védje a növényeket és a talajt a közelgő nagy fagyoktól, de be kell látni, hogy már nagyon megváltozott az időjárás, nem lehet azt várni tőle, hogy olyan legyen, mint régen volt. 

kk_img_20231130_122818.jpg

kk_img_20231130_122832.jpg

kk_img_20231130_122917.jpg

kk_img_20231130_122933.jpg

kk_img_20231130_125944.jpg

Ez nem a kert, hanem a házzal szemben lévő erdő, ezt látom a szobák ablakából. Hétvégén majd ki is megyek és vágok egy csomó kis ágat jelölőkarónak. Ilyenkor szoktam szedni, hagyom őket kiszáradni és megfestem, ezzel jelölöm az évelőket a kertben. Most is van egy nagy vödörrel, azok már szárazak, hétvégén tervezek is festeni egy adagot. 

kk_img_20231130_124554.jpg

Böbe Kertlakók Behavazódtunk

2023\11\30

2023. NOVEMBER

1-je:  Reggel fél 9-kor még 8 fok volt kinn. Sütött a nap, csendes idő volt. Napközben elborult kicsit, de később megint kisütött a nap. Du. 4 órakor 13 fok volt kinn. 

2-a:  8 fok volt kinn reggel, derült, csendes idő, pár felhő akadt csak az égen. Csodaszép kék ég volt, napsütés, de hűvös szél fújt délelőtt. Délben 15 fok volt. 

3-a:  13 fok volt kinn reggel, borús idő és viharos szél fújt kinn. A légnyomás nagyon lenn volt: 987 hPa. Délelőtt eleredt az eső is, sűrű szitálás volt. 
Délutánra csendesedett a szél, de borús volt és még délután is esett az eső. 

4-e: 8 fok volt reggel 8 órakor, borús, néha 1-1 percre kisütött a nap is, de nagy felhők jöttek. Délelőtt esett az eső, hűvös volt, délben is csak 11 fok volt. Délutánra kisütött a nap, de hűvös maradt az idő. 

5-e: 8 fok volt reggel 8 órakor, borús, zuhogott az eső... nagyon elég lenne már. Ítéletidő tombolt, viharos szél és az eső nem állt meg egész délelőtt. Délben 11 fok volt kinn. Délután elállt az eső és a szél is, de nem derült ki az ég. Este a légnyomás 986 hPa, a béka segge alatt van még mindig. 

6-a:  6 fok volt reggel, derült, csendes idő. Emelkedett a légnyomás végre, 999 hPa, de ez még mindig alacsony.
Napközben sütött a nap és elég jó idő is volt. Hőmérsékletet nem mértem délben. Du. 16 órakor 11 fok volt. 

7-e: Derült, hűvös reggel volt, 3 fok. A barométer 1007 hPa-t mutat, megy felfelé, ez jó. 

8-a: Reggel zuhogott  az eső... a változatosság kedvéért. 8 fok volt kinn. Napközben kisütött a nap, néha elfelhősödött, de inkább derült idő volt. Fújt egy ki szél. Du. 1 órakor 12 fok volt kinn. 

9-e:  0 fok volt kinn reggel, nagy párásság, a völgy fölött úszott a köd. A talaj szintjén fagyott is, deres volt a határ az idén másodszor, pedig már november közepe felé haladunk.

kk_img_20231109_070634.jpg

Napközben 12 fok volt, többnyire sütött a nap. 

10-e:   Borongós reggel, 3 fok volt. Délutánra beborult teljesen és eleredt az eső (a változatosság kedvéért). 

11-e:  6 fok volt reggel, borús, párás, ronda idő. Egész nap esett az eső. 

12-e: Reggel még borongós volt az idő, de később kiderült és egész nap sütött a nap. Nagy szél fújt, délutánra kicsit elült. Du. 3 órakor 9 fok kinn, a szél elég hideg érzést okozott. 

13-a:  Borongós idő volt, olyan semmilyen, de a fejem fájt.  

14-e: 8 fok volt reggel, borult idő, párás, esett az eső is. Délelőtt is esett valamennyi eső, borult volt az ég és nagy szél támadt. 

15-e: 9 fok kinn reggel, borús, de 9 óra felé már kezdett kiderülni az ég. Napközben megint borongós volt az idő, du. 1 körül nagyon erős, viharos szél támadt. 12 fok volt. 

16-a: 3 fok volt reggel, derült idő, éjjel is derült volt. 

17-e: 7 fok volt kinn reggel és esett az eső. Tele van már a puttonyom vele. Délutántól esett az eső... a Mátrában hó. 

18-a: Reggel 0 fok volt az ablakban, de a talajon fagyott, deres volt a fű. Nem tartott sokáig, de napközben is kellemetlen idő volt. Napos délelőtt volt, változóan felhős délután, fél 3-kor 9 fok volt kinn, de egész nap nagyon erős, kellemetlen, hideg szél fújt.

19-e: -2 fok volt kinn, nem lett olyan hideg, mint amit ígértek (-5 volt az előrejelzésben). Napközben sem volt jó idő, borús volt, de legalább már nem esett. 

20-a: 4 fok volt reggel borongós. Du. 1 órakor 11 fok volt kinn, valamikor a délelőtt folyamán az eső is esett, csak nem vettem észre mikor, viszont minden vizes volt. 

21-e: 4 fok volt reggel borongós és egész nap is borongott, nem volt jó idő, de nagyon hideg sem... olyan novemberi, ahogy kell. 

22-e: 1 fok kinn hajnalban. Valószínűleg borult, mert nem lehetett látni a csillagokat az égen és párás is, a távoli fényeket megfakította a köd. 

23-a: A beígért -6 fok helyett  fok volt reggel, borongós idő. Délben 5 fok volt, délután fél 4-re  4 fok volt és jobbára kiderült az ég. 

24-e: 6 fok volt kinn reggel, borús, nem látszanak a csillagok. Reggel 8 előtt hatalmas, viharos szél támadt és csak úgy rohantak a felhők az égen. 

25-e: 0 fok volt reggel, borús idő. Napköznem változóan felhős idő volt, néha a nap is sütött, nem volt rossz idő. 

26-a: 24,8 fok volt reggel kinn, erős fagy, derült idő. Napközben napos, néha elfelhősödős, szeles, hűvös idő volt. Du. fél 3-kor 3 fok volt kinn. 

27-e: -1 fok reggel borús, szállingózott a hó. Nem esett sok, mintha porcukrot szórtak volna az éjjel. Egész nap hűvös, borongós idő volt. 

28-a: 1 fok volt reggel, esett az eső... már megint. Esős, posvány idő volt egész nap. Du. fél 3-kor 2 fok volt, de érdekes módon hószagot éreztem, amikor kiszagoltam az ablakon. 

29-e: 0,4 fok volt reggel, borús, de legalább már az eső nem esett. Délben 2 fok volt, délután kicsit a nap is kisütött, este 9 körül -3 fok volt és derült idő, nagyon világított a Hold. 

30-a:  -2 fok volt kinn, borús idő. -7 fokot ígértek, de most sem lett annyi, szerencsére. de. fél 10 körül elkezdett esni, először hódara, aztán havazásba ment át. 

 

Időjárás Tennivalók

süti beállítások módosítása