Újabb lépés

Ez az óraátállítás nem a kedvencem. Jönnek a hosszú, sötét esték, nem szeressem időszak ez, sok a bezártság. 
Viszont szép idő volt és én kinn is voltam a kertben, megint megcsináltam egy  régóta halogatott dolgot. 

A veteményes szélében, a kerítés mellett már szörnyen nézett ki minden, pedig anno, amikor idejöttem, akkor azon a részen kezdtem el ültetgetni, de aztán haladtam másfelé és az a rész teljesen elhanyagolódott. 
A szélét most se csináltam meg, cementlapokkal van kirakva a széle, de össze-vissza dűlöngéztek tavaly, amikor kiástam a borzalmasan elszaporodott muskotályzsályákat onnan... volt vagy 100 darab. Most elkezdtem helyre pofozni őket, de aztán abbahagytam, mert az is lehet, hogy nem maradnak benne, hanem majd mást teszek oda. Van egy pár beton járdaszegélyem, kb. 1 méteresek, de még gondolkodom rajta. 
Viszont felvilláztam az egészet, kiszedtem a szörnyű mennyiségű pitypangot és seprencét belőle. Utóbbinak rémes gyökérzete van, nagyon nehéz kiszedni is, de a földet is alig lehet kirázni belőle. 
Volt benne valami nagyon nagyra növő, széles levelű fű is, de még pár szilva csemetét is kiástam. 
Kicsike terület, nagy meló, de a lényeg, hogy kész van. 

Itt még látszik, hogy nézett ki. Van ott pár tő kakukkfű is, azokat is jól visszanyestem, kivágtam belőle az elszáradt részeket is és szedtem még kakukkfüvet szárítani, mert szerintem nem lesz elég, amit nyár végén szedtem. 

kk_img_20241027_103625.jpg

 Ez a másik vége, itt volt vagy 8 tő szarkaláb, de tavaly télen elég sok kipusztult belőle, ez az egy maradt, remélem túléli a telet. 

kk_img_20241027_125916.jpg

Kicsit igazítottam az oreganón is és (a képen) a fölötte lévő fehér ürmöt is visszanyestem. 

kk_img_20241027_125924.jpg

A fehér üröm egészen elfásodott már, volt olyan része is, amit könnyen ki tudtam törni, mert elkorhadt, de ami maradt, az most úgy néz ki, mint egy mini fa.

kk_img_20241027_130034.jpg

Kiástam az üröm mellől egy levendulát itt is, mert nagyon elnyomja az üröm, amikor nagyra nő. A levendulát visszanyestem és vissza is ültettem, illetve vágtam róla ágakat dugványnak. Nem tudom, hogy beáll-e, mert a jövő hétre már fagyokat mondanak. Ha nem, akkor majd pótolom jövőre, vannak még levenduláim, tudok róluk dugványokat készíteni. 
Később visszavágtam az évelőkertben az egyik magas varjúhájat és a szárakon találtam pár apró hajtást, azokat is áthoztam ide és eldugványoztam, meglátom mi lesz belőlük jövőre. 
Ez a rész elég száraz szokott lenni nyáron, úgy gondoltam, hogy a szélébe törpe íriszt ültetek, mellé levendulákat, mögé pedig muskotályzsályát (3-at kiástam és át is ültettem, nem is kell több belőle), illetve hozok még ide sudárzsályát és magas varjúhájat és akkor kész is ez a rész, a fűszereket pedig meghagyom. Illetve van még ott kasvirág is a fehér üröm előtt, az is maradhat. 
Talán még kétnyáriakat teszek bele, a bögrevirágnak itt nagyon jó helye lenne, mert az szereti a napot, jah és van még benne egy tő kék lenvirág is. 
A kép alján pedig már a tárkony látszik, a túlvégen pedig csicsóka van, amit majd kicsit meg akarok ritkítani. 
A mellette lévő sávot pedig fűnyírózni fogom. Eddig itt gaz volt, néha lekaszáltam, de az se sokat segített rajta. 

kk_img_20241027_125949.jpg

Herkuló egész nap a nyomomban van és amikor nem a hasát simizteti, akkor is ott tanyázik valahol a közelemben. :) 
Nagyon szépül a CicaÚr, szép fényes a bundija is és végre hízik! Akármennyit evett, mindig olyan vékony volt, mint egy papírlap, de most van mint fogni a macskán végre. :))))
Tegnap húslevest főztem és áztattam neki bele száraz tápot, mind megette, azt hittem szét fog durranni a hasa!

kk_img_20241027_130118.jpg

Itt sem a lassan kidobásra érett, rozzant kerti cipőm a látványosság, hanem a CicaÚr és az Ő fényes bundija. :)

kk_img_20241027_135641.jpg

Őszülget a kert, színesedik minden, olyan szép! 

kk_img_20241027_135523.jpg

kk_img_20241027_141840.jpg

kk_img_20241027_142326.jpg

A magnólia is leengedi lassan a leveleit, még nem szedem össze, hadd jöjjön le mind. 

kk_img_20241027_143138.jpg