Pipa!

Csináltam fotót az összes 2023 őszén elültetett hagymás növényről és majd nézem, ahogy szépen kivirágoznak. Tavaly is így csináltam. Sajnos lett 3, amiknek se híre, se hamva nem lett, ezek az Acis Autumnale 'September Snow' és a Dichelostemma 'Ida-Maia' voltak, illetve a korbácsliliom, de a többsége szépen virágzott tavaly tavasszal. Egyébként még várok az első kettőre, mert tavaly láttam valamit két helyen, amikről nem tudtam, hogy az mi lehet, virágot nem hoztak, hátha az idén lesz belőlük valami. 

Az idén az első, ami mellé pipát tehetek, az az Iris reticulata 'Eye Catcher', ami ugyan még nem nyílt ki teljesen, de már azonosítható (és persze oda is írtam mellé) és úgyis lesz még róla kép, amikor jobban kinyílik. Mellette az a sűrűség a díszhagymák, remélem nem fogják zavarni egymást. 

kk_img_20240217_122906.jpg

kk_img_20240221_114732.jpg

Tegnap is kinn voltam a kertben egyébként, az igaz, hogy délelőtt nem volt igazán jó idő, de aztán kipendült egy kicsit. 
Megpermeteztem lemosóval a megmetszett fákat és az orbáncfű cserjét is, mert megtámadta valami rozsdabetegség. Szerintem azt a betegséget kapta el, ami a púpliliomon volt ősszel, ott van tőle nem messze. Nem is tudom megmarad-e egyáltalán. Fújtam a púpliliom tövére is, bár még nem hajt, de a gombaspórák biztos ott vannak. Majd amikor kihajt (ha kihajt), akkor is le fogom fújni.  

Aztán megint nekiálltam visszavágni lágyszárú évelők elszáradt részeit, főleg a krizantémokat. Jó sokat sikerült levágni, de még mindig van bőven. Két bokor elszáradt szárait nem daraboltam vissza mulcsnak, mert valami bajuk volt, a többit mind visszaraktam saját maguk köré. 
Most látszik egyébként, hogy hová lehetne még hagymásokat ültetni közéjük, ősszel nem látszott a hely a hatalmas bokor virágoktól, de most megjegyeztem, mehet még bele egy csomó krókusz és miegymás.