Nyavalyás csigák!

Nagyon mérges vagyok. Van egy nagy telep őszi kikericsem hátul is, ott később szokott nyílni, de ez így jó, mert így hosszabbra nyúlik a virágzásuk. 
Már nagyon vártam, hogy előbújjanak, körbe is kerítettem hálóval, mert sok a csiga arrafelé. Valamelyik nap néztem, sorra dugta ki a növény a bimbóit és tegnap reggelre az összeset lezabálták a csigák. A háló semmit nem ér nekik, simán becsúsznak alatta a spanyolcsigák. Még az a szerencse, hogy a házas nem tud bemenni alatta. 
Tegnap leöltem vagy 6 spanyolcsigát és körbeszórtam fahamuval a kikericsek körül... nem tudom elég lesz-e ellenük. 
Nagyon bosszantó ez, ápolom, őrizgetem és nyomtalanul eltüntetik a virágomat. 

Kicsit türelmetlen is vagyok, már nagyon várom, hogy az Asterek végre kinyíljanak, de azok is váratnak magukra, elég lassan bontakoznak ki. Persze annál szebb lesz majd a virágzás, csak most van egy kis üresjárat a kertben, amit - ugye - az őszi kikericsek lettek volna hivatottak betölteni, de a csigák közbeléptek. 

 A képen a 'Waterlilly' van, sajnos ezt szegénykémet meg az eső verte el vasárnap. 

kk_img_20230922_084041.jpg

Már nem sokáig fogja bírni a rózsalonc sem, de másodvirágzik. 

kk_img_20230923_080551.jpg

Színesedik a kaméleonvirág is, bár az igazat megvallva kicsit többet vártam tőle. Elég árnyékos részen van, állítólag akkor lesz igazán szép színes. Cserébe a leveleinek jó illata van. Mögötte pedig növekszenek a borkórók. 

kk_img_20230922_084003.jpg

Ezen a képen az óriás fejvirág leveleit mutatom (a nagy zöldek). Még nem hozott virágot az idén, ezt tavasszal neveltem magról. Jövőre már számítok virágokra is. Egy kissé nagyobb lett, mint gondoltam, az is lehet, hogy átültetem majd onnan tavaszra. Meglátom mekkora lesz, eléggé ránőtt ott a kasvirágra. 

kk_img_20230923_080433.jpg

Nagyon szépek most a kertben a tűztövisek, ámbár a kicsit (alsó kép) piros bogyójúnak vettem, de szerintem semmiben nem különbözik a nagyobbtól. Most már kezd eléggé burjánzani, majd tavasszal jól meg fogom metszeni. 

kk_img_20230923_080322.jpg

Gyönyörűen megnőtt a kicsi tűztövis is, de mellette a cserszömörce is. Az aljába telepítettem szappanvirágot, nagyon erősen szaporodik, de nem bánom, mert be kell, hogy nője valami a talajt és a szappanvirág nagyon sűrű, nem engedi maga között a gyomokat kinőni. Az a rész ott borzasztó, nem akarok állandóan azzal szórakozni, hogy gazolom. Oda tervezem ráhordani majd (nem a szappanvirágra, hanem a még gyomos részekre) a magnólia lehullott leveleit is, hátha kicsit visszafogná a gazt. 

kk_img_20230923_080336.jpg

Ez pedig 2 Peppino, ezeket is magról neveltem. Botor módon azt hittem, hogy majd lesz rajta termés az idén, ahogy pl. a padlizsánon, de nem. Azt olvastam, hogy át kell teleltetni, így hát kitettem őket a veranda ablakba és ott nevelgetem őket. Majd kiderül, hogy meg tudják-e úszni a telet. 
Van itt zöld az ablakban, aztán majd télen csak kopasz ágak lesznek, de ha esik a hó, akkor olyan szépek, ahogy rájuk rakódik. 

kk_img_20230921_103427.jpg