Paradicsom - András bácsi féle ökörszív és Régimódi befőző

 Az András bácsi féle ökörszív paradicsom csodásan finom és nem utolsósorban ebből is lehet magot szedni. A leírás szerint a bácsi már 30 éve őrizgeti ezt a fajtát és termeli újra minden évben. 
Ez a fajta se nő hatalmasra, kb. 1 m a magassága és eléggé karcsú növény ez is, kellett kacsolni, de közel sem annyit, mint amit tavaly szenvedtem a koktélokkal és azok mégis szétágaztak. Az idén direkt ilyeneket válogattam össze, amik nem nőnek olyan nagyra.
Nagyon szépek a termései, batyuszerűek, elég nagyok és nagyon finomak.
Én akkor szeretem a legjobban paradicsomot, amikor még félig éretlen és ez akkor is jóízű. 

kk_img_20230805_185738.jpg

kk_img_20230804_083918.jpg

kk_img_20230804_083935.jpg

A húsa ilyen gyönyörű sötétpiros, nagyon jó az íze, magja is van elegendő, szedtem is már belőle, hogy legyen jövőre is. 

kk_img_20230806_102004.jpg

 

 A Régimódi befőző, nem tudni pontosan milyen fajta a fantázianevet az találta ki hozzá, akitől a magokat vettem.
Hatalmas paradicsomok, eddig a legnagyobb 67.8 dkg volt, de szerintem lesz még nagyobb is. Nem tudom, hogy majd  be tudnak-e érni ebben a vacak időben, de még rengeteg van rajta. 
Talán az egyetlen baja az a fura varasodás a paradicsom lapos részén, azt ki kell vágni belőle, de nem nagy a veszteség. A méreteit tekintve befőzéshez nagyon kiváló, a húsa is vastag és lédús, az íze is nagyon finom nekem. Az egyiken egy kis jégverés nyoma is látszik. 
Ebből és az András bácsi féléből főztem vasárnap a ketchupot. 

kk_img_20230805_185414_1.jpg

kk_img_20230806_090608_1.jpg

A növény nagyra nő, de nem nagyon nagyra. Nálam most augusztus első hetében 2 méteresek lehetnek, de nagyon robosztus növény, vastag a szára, erős, hatalmasak a levelei is. Karózni kell, mert nagyra nő és a méretes termések is elhúznák a növényt. 
minden tapasztalatot összevetve én még olyan paradicsommal nem találkoztam, amit ne kellett volna megtámasztani. Még a balkonparadicsom mellé is kell, amikor meg van rakva terméssel, az időjárásról nem is beszélve. Nagy szelek még a kicsiket is eltörnék.

kk_img_20230806_122510.jpg

kk_img_20230804_084103.jpg

A gyufás skatulyát a méretek miatt tettem oda és nem is ez volt a legnagyobb. Viszont látszik a képen az a varasodás, azokat kivágtam belőle. 

kk_img_20230806_095303.jpg

 A ketchup nagyon finom lett és nincs tele minden szarral, ami a boltiban van, nincs benne állagjavító, meg Isten tudja még micsodák. 
Nem úgy csináltam, ahogy a legtöbb recept írja, hanem kipréseltem előbb a paradicsomokat és odatettem főni (kb. 2-2,5 liter lehetett) egy nagy hagymával, 4 gerezd fokhagymával, két nagy zellerlevéllel, 1 kicsumázott zöldpaprikával, egy darab fahéjjal, 6 szem szegfűszeggel, fél teáskanál őrölt szegfűborssal, egy lapos teáskanál őrölt mustármaggal, sóval, fügés balzsamecettel és a végén, amikor már sűrű volt, akkor még őröltem bele borsot és akkor tettem bele a kínai réteges nád cukrot is. Kb. 5-6 dekás darab lehetett. Itthon vettem a cukrot az Ázsia Centerben, de nem találok róla képet magyar oldalakon.
Egyébként rémes, hogy itthon még a külföldi boltokban is alig kapni ilyesmit, pedig annyi féle cukor van a világon, de sajnos Magyarország most is ilyen zárt és nem elég nyitottak és érdeklők a emberek sem. Gondolom, ha lennének vevők, akkor hoznának is.

kk_img_20230806_153000.jpg

Böbike ellepte a fotelemet, egész hétvégén ott aludt, majd ma csalódást kell neki okoznom, mert az a dolgozós fotelem, ki lesz tessékelve belőle. 

kk_img_20230806_153105.jpg

kk_img_20230806_153111.jpg