Újabb virágok és lesz bőven szőlő is

Azt hiszem félig megoldottam Elza bedörömböléseinek a kérdését, ugyanis minden alkalommal, amikor bedörömböl, akkor én meg kidörömbölök. 
Egyelőre az van, hogy nagyon meg van lepődve, mert a kidörömbölések után csend van... egy darabig. Csak hát macskából van a lelkem és keresztül akarja vinni az akaratát. Meglátjuk ki lesz a győztes. :D 
Elza egyébként okos cica, meg fogja tanulni, hogy ne őrjöngjön. Azt is olyan szépen megtanulta, hogy nem járunk be az ablakon. Már nem is próbálkozik. Párszor kimentem érte és hívtam, hogy jöjjön az ajtón és olyan gyorsan megértette és megtanulta. 

Elkezdtem fokozatosan leszedni a ribizlit is. Leszedtem egy tállal belőle, leszemeztem este TV nézés közben és megcukroztam, eltettem a fagyasztóba. Megkóstoltam így cukrozottan, meglepően finom volt. Szerintem télen jól fogok járni vele. 
Azért cukroztam (és az epret is), mert azt tapasztaltam, hogyha cukorral fagyasztom le, akkor nem lottyad szét és nem válik olyan ízetlenné a gyümölcs, hanem megőrzi a nyári, finom ízét. Jó lesz majd télen rátalálni. 

Tegnap délután lekaszáltam a ház előtt és belül az Árnyas kertnél  a füvet, sokkal pofásabb lett, mint volt. Utána mindig jönnek a madarak rovarokat szedegetni, olyan aranyosak voltak a rigók tegnap is, ahogy ott ugriztak a levágott fűben és csak kapkodták a falatokat befelé. :) 

Ez a piros cickafark egyre szebb. Nem kedveltem különösebben a cickafarkakat, de egyre jobban beleszeretek, nagyon szép és tartós díszei a kertnek. 

kk_img_20230625_072727.jpg

Az égőszerelemmel is hasonlóan vagyok. Elsőre azt gondoltam, hogy nem éri meg tartani ezt a virágot azokért a kis csimbókokért a tetején. Tavaly volt ez, akkor második évesek voltak és a szárazság se segített nekik megnőni. Az idén viszont nagyra nőttek, jó méteresek és hatalmasak rajtuk a virágfejek, arról nem is beszélve, hogy mennyire tartós ez a virág. Már hetek óta nyílik. 

kk_img_20230625_072915.jpg

Kinyílt a macskafarkú veronika is. Elég viszontagságos volt a sorsa. Amikor hazahoztam és elültettem, csak kornyadozott, majdnem elpusztult, mígnem rájöttem, hogy azért olyan száraz folyton, mert vakondjárat volt alatta és elfolyt a víz. Kivettem és odébb ültettem egy kicsivel. Akkor elkezdett éldegélni, de jött az a száraz 2021-es ősz és tél, aztán a tavalyi aszály... ez a virág volt az egyik, ami tavaly kapott néha vizet, különben nem maradt volna életben. 

kk_img_20230625_072938.jpg

A kasvirágok is nyílnak már, még nem az összes, még van két, nagy bokor ami várat magára.

kk_img_20230625_073004.jpg

Az oroszlánszájak (mi tátikának hívjuk) is egyre szebbek, lesz róluk kép majd bőven, mert olyan fantasztikusan szép és változatos színei vannak, hogy csak nézem őket és várom, hogy újabbak is kinyíljanak. Igazi meglepi virágok. 

kk_img_20230625_073230.jpg

Újabb virágzó kövirózsa. 

kk_img_20230625_073321.jpg

A sziklakert egyik oldalában is kezd bedúsulni végre a növényzet. Ez egy olyan rész, ahová elég nehéz volt megtalálni, hogy mi kerüljön. 2019-ben még kukorica volt itt, aztán 2 évig cukkini, mert nagyon trágyás volt és a virágok kiégtek benne, a cukkini meg imádja a trágyát ezért kizabáltattam vele a talajt. Most már a dísznövények is jól érzik itt magukat.

kk_img_20230625_111512.jpg

A tavaly tavasszal ültetett bugás hortenziám. Kb. 20 centis volt és úgy őrizgettem, miután kiültettem tavaly márciusban, jött egy pár napos, hatalmas fagy, aztán meg egész nyáron rajta volt a szemem, nehogy kiszáradjon. Körbevettem vastag keménypapírral a talaját és azon még mulcs is volt, hogy képes legyen őrizni a nedvességet és meg is hálálta. Még csak most nyitja a virágait és még nem tudom majd tényleg el fog-e színeződni olyanná, mint amilyennek vettem, de miért is ne? Középen már nagyon komoly, nagy hajtásai is vannak és jövőre már sokkal nagyobb lesz. 
Úgy látom, hogy az előző éves hajtásain hozza a virágait. Még nem mind olyan bugás formájú, de már alakulgat. 

kk_img_20230625_111536.jpg

Ezek pedig az elpusztíthatatlan sásliliomok első nyíló hírnökei. Hatalmas már ez a telep és még lesz egy csomó más színű is, a kert egyéb részein. 

kk_img_20230625_115824.jpg

Szőlő is lesz bőven és egész nagy fürtöknek tűnnek. Én nem értem, hogy a szőlőt a legtöbbet miért permetezik agyon annyira. Nálam tavaly se látott permetet, az idén sem és olyan szép egészségesek a növények. Pedig ezek nagyon öreg tőkék már. Olyan szépen fut a kapu fölött. 

kk_img_20230625_073626.jpg

kk_img_20230625_073633.jpg