Némi termés is akad már

Tegnap is sikerült pár dolgot megcsinálnom még, nem minden a kertészkedésről szólt, csak közvetetten. Pl. leengedtem a fagyasztót, most már tényleg mindent kirámoltam belőle. Kitakarítottam, készen áll az első termések (ami valószínűleg borsó lesz) befogadására. 

Utánatöltöttem fenyőrüggyel az üveget és adtam hozzá egy kis forró vizet is, de azt hiszem kell majd neki egy kis alkohol is. Nem szeretnék úgy járni, mint tavaly, hogy penészes lett és ki kellett önteni. 

Leszedtem az első epertermést is! Meg is ettem rögtön, nagyon jól esett, bár nem volt túl édes... ami azt illeti inkább vízízű volt. 

kk_img_20230530_100536.jpg

Kiültettem az utolsó tűzesőt is, már csak az árnyékliliomok vannak hátra. 
Van egy rész a kertben, ami tavaly se volt normálisan beültetve és valahogy az idén is úgy alakult... pedig megfogadtam, hogy sűrűn bevetem. Az egyikben vannak is őszirózsák és többféle Cosmos, alacsonyak és magasak is. Volt még benne valami, de nem hajtott ki... 
A másik helyen viszont csak egy krizantém van és spanyol kékcsengő (ami rózsaszínű lett és nem is nagyon hoz virágot), illetve tavalyról tengődik benne pár évelő virág, amiket magról vetettem, de nem igazán haladnak sehová. 
Olyan csupasz és terméketlen az a rész, kiszárad a teteje is, gondoltam, hogy le kéne azt is takarni mulccsal, de szerintem tápanyag sincs a talajban azon a részen. Még a gyom is gyéren nő benne, de azért kigazoltam. 
Ennek ellenére vetettem bele kínai szegfű magot, elég régi mag, meglátom kikel-e és nem hagyott nyugodni a Kleopátra tűje, azt is elszórtam még egy sort, aztán majd szétültetem. Ha egyáltalán kikel ott valami... Lehet, hogy végül krizantémos lesz, mert az jól érzi benne magát és a krizantém jól fedi a talajt is, és sok mulcs van belőle. 

Viszont lett jó kis meglepim is. A kopáros rész egy másik ágyásában tavaly egynyári zsályák voltak, amik az idén is kikeltek és még valami. Nem emlékeztem vissza, hogy mit tettem oda, tavaly még nem virágzott, de az idénre eléggé elszaporodott. El is voltam már bizonytalanodva, hogy nem kéne-e mégis kigyomlálni onnan, de milyen jól tettem, hogy nem szedtem ki, mert rózsaszín ligetszépék vannak ott. Egy darab nyílt ki eddig, de nagyon szép! Egész kis "mező"  lett belőle, nagyon várom, hogy kinyíljanak. A zsályákról nem csináltam még fotót, mert remélem lesznek még szebbek is. Illetve van még ott egy másik féle zsálya, amit nem tudom milyen lesz, tavaly hoztam a Deresből egy pindurka magoncot és van ott harangvirág is, ami szintén anyukám emléke. Ezt is a kórház parkjából csórtam kb. 3 éve, de szegény alig maradt meg. Nehezen állt be, csak kornyadozott, akkor sokat locsolgattam. Aztán egyszer letapostam, egyszer kifordítottam a villával, szóval már mindenféle viszontagságai voltak, de az idén bebokrosodott és legalább 60 centi magas és tele van bimbóval. 
Olyanok ezek a virágok, mintha lenne bennük egy csakazértis kapcsoló, a 2021-2022 évi, közel egy éves aszályra így reagáltak, vagy inkább arra, hogy volt elég víz nekik ősszel, a télen is és most tavasszal is? De maga a túlélésük, amikor esély se látszik, az valami felfoghatatlan. 

kk_img_20230530_073209.jpg

Szedtem ki retket is, kb. ennyi az egész és volt közte kukacos is. Valamiért nekem a tavaszi retkek nem sikerülnek...

kk_img_20230530_072826.jpg

Kigazoltam még a fenyő körül is a nagyját, de az már csak olyan ész nélküli szaggatás volt, ahol értem, hogy legalább a magyal kiszabaduljon a fűből és jött egy nagy borulás is, dörgéssel, villámlással, aztán el is eredt az eső is... a változatosság kedvéért. 

A virágok pedig csak nyílnak és nyílnak. 
A fehér bazsarózsáim már teljesen kivirágoztak, mind a két bokor ontja az illatot. 

kk_img_20230530_071516.jpg

kk_img_20230530_110538.jpg

Az íriszektől alig jutok szóhoz, első virágzásuk nálam. 

kk_img_20230530_071727.jpg

Ennél a képnél (és még párnál) véletlenül bekapcsoltam az AI funkciót a fényképezőn, de nem jön be nekem. Kicsit túlspilázza a képet és valami kékes árnyalatot kap. Maradok a megszokott módnál. Egyébként az íriszeknek olyan a színük, mint az első képen és azon az is látszik, hogy ezek az íriszek nem egyformák.

kk_img_20230530_072428.jpg

Kezdik a rózsák is! 

kk_img_20230530_071817.jpg

Ezt a díszhagymát se adja vissza a fotó. Ez legalább 20-25 centi átmérőjű, nem tudom, hogy a végeken azok a kis bimbók majd kinyílnak-e (őszi ültetés, ezt is most látom először nyílni).

kk_img_20230530_071828.jpg

Sárga díszhagymák a jezsámennel, tök jók együtt, nekem nagyon bejön. 

kk_img_20230530_072508.jpg