Szártalan tárnics és tulipánhegyek

 Újabb csodák nyílnak ki a kertben és vannak, amik egészen hosszan virágoznak. Ezek a fehér és piros tulipánok már elég régóta így vannak, talán azért, mert nincs olyan meleg. 

kk_img_20230501_170018.jpg

A fenti fehér tulipánokat azért vettem, mert azt hittem nincs fehér tulipánom... pedig  van, két helyen is. Együtt vannak ezzel a sötétbordóval, ami szinte fekete. Csodaszépek együtt és úgy lett két telep belőlük, hogy kiástam őket és áttelepítettem új helyre, de maradt a földben hagyma. A hagymásokat  nem lehet csak úgy kiásni, úgyis marad belőlük, de nem bánom, ha több virág van a kertben. Amúgy is telhetetlen vagyok. :)))

kk_img_20230501_170140.jpg

kk_img_20230501_091136.jpg

Ez az új helyre ültetett csapat. 

kk_img_20230504_061831.jpg

Indulnak a sárgák is, de ezekről még lesz kép, amikor majd teljesen kinyílnak. 

kk_img_20230504_061740.jpg

Éssss! Kinyílt az enciánom, vagyis szártalan tárnics. Először virágzik, csodaszép kék és - ugye - tudjuk, hogy mennyire imádom a kék virágokat. Van egy új is, azt máshová ültettem, kíváncsi vagyok, hogy jó lesz-e neki a hely. 
Most megint utánaolvastam és azt írják, hogy kicsit savanyú talaj kell neki. Nem tudom, hogy legutóbb mit olvastam, de meg mernék esküdni, hogy azt írták, hogy meszes talaj kell neki, mert még gondban is voltam, hogy meszezzem, végül nem meszeztem. (mert nálam eléggé savanyú a talaj) 
Mindenesetre az újat is sziklakertbe tettem, csak a másikba. Azt írják róla, hogy szereti a keleti fekvésű helyeket, legyen jó kavicsos-sziklás és kicsit savanyú. Nálam ez megvan nekik, vizet időnként kapnak, amikor száraz az idő. 
Van egy harmadik tárnics is a kertben, de szerintem az nem szártalan, nem tudom milyen lesz, de szépen fejlődik, remélem hoz majd virágot is már az idén. 

kk_img_20230502_125943.jpg

 Tegnap egyébként - munka közben pihenésképpen - elültettem a cukkiniket. 3 félét tettem el, egy világoszöld gömbölyű fajtát, egy sötétzöld gömbölyű fajtát és egy sárga hosszúkás fajtát és földbe került a patisszon is. 
Délután pedig kimentem kicsit sétálni a kertbe, de elkezdtem a magnólia alatt kiszedni kis füveket, amik már nagyon virágoztak és nem akartam, hogy szétszórják a magjukat, aztán úgy maradtam, kiszedtem alóla az összes füvet. (még a halmokat nem vittem el a komposztra, ott díszelegnek a fa alatt) 
Valamivel azt is be kell telepítenem, hogy szép legyen alatta akkor is, amikor a hóvirágok már teljesen visszahúzódtak. 
Most a hóvirág telep van alatta és tettem már oda a széleihez íriszeket és kúszó phloxokat is, illetve van ott sok krókusz is és a kék jácintok. 
A múltkor ültettem oda tüdőfüvet is és a csillaghúr is oda került, de még mindig kellenek növények alá. Hihetetlen, hogy sorolom mennyi növény van alatta és mégis szinte üres a hely. 
Nem véletlenül veszem a növényeket és a magokat és csak veszem és veszem és ültetek és ültetek, mert egészen elképesztő mennyiségű növényt képes elnyelni a kert. Ha azt szeretném, hogy tényleg szép, önálló kis növénytársulások legyenek, akkor sok kell. 

kk_img_20230504_061430.jpg

Szépen jönnek a sziklakertnél (a 2.0-nál) az árnyékliliomok is és úgy látom, hogy már megint ibolyát kell irtanom, borzalmas ez a virág, nagyon szaporodik. Ha nem szedném ki, két év alatt mindent beborítana. 

kk_img_20230504_061531.jpg

És még eper is lesz, ha jó idő lesz. Kellene nagyon a meleg most már. 

kk_img_20230504_061614.jpg