Tavaszi tekercs

Van itthon rizspapírom (rizslap) már egy ideje, gondoltam elhasználom valamire. Még sose dolgoztam vele, de végül is nem volt bonyolult. 
Be kell áztatni meleg vízbe egy kis időre és akkor nagyon könnyedén megpuhul. Nem kell neki még talán egy perc sem, vagy kb. annyi és jó puha lesz. 
Azt hittem majd foszlani fog, de nem. Jó erős, rugalmas dolog ez a rizslap. Tányérra simítottam, konyhai törlővel kicsit leitattam róla a vizet, de el is tünteti magában, felszívja. 

Azért találtam ki ezt most, mert volt itthon egy negyed fejeskáposztám még, amit el akartam használni. Felvagdostam vékony szálakra, egy hagymát is vékony szeletekre és egy sárgarépát gyufaszálra. 
Nagyon felforrósított olajra dobtam rá együtt az egészet, kapott sót, pici delikátot és fekete borsot, más semmit. Nagy lángon sütöttem, forgattam, megvártam míg összeesik, de nem sütöttem túl, a káposzta kicsit roppanós maradt benne. 
Aztán belehalmoztam a rizspapírokba és feltekertem őket.

Nem túl szépek, de végül rájöttem, hogy úgy lehet a legszebbre csinálni, ha a két oldalán behajtom a rizspapírt, aztán a végén és szépen feltekerem. Egyet már be is zabiztam, nagyon finom.

Ha lenne itthon zöldhagyma szára, akkor átkötném vele, esetleg megszórnám apróra vágott zöldhagymával. Most pici szójaszósszal fogom enni, amibe teszek majd egy kicsi wasabit, de el tudom képzelni valami édes-savanyú szósszal is. 

Szerintem rengeteg ilyet fogok csinálni, majd nyáron salátával uborkával, nyers répával, retekkel, de ilyen káposztásat is akarok még úgy, hogy kicsi darált húst is sütök bele. 
Ezek a rizslapok nagyon variálhatók, mert az íze semleges, gyakorlatilag arra jó, hogy összefogja a cuccot és mártogathatóvá teszi. 

Illetve kisüthető lenne még olajban is, de most így akarom kipróbálni, a sütögetés majd egy újabb variáció lesz. 

kk_img_20221219_083537.jpg