Lila virágok

Tegnap találtam a pincében egy csomó hagymát, szerintem tulipánok lehetnek. Elültettem őket az egyik ágyás szélébe. Illetve találtam más hagymákat is, fogalmam sincs mik azok, talán botanikai tulipánok lehetnek, de nem biztos. Kiszedtem pár kaliforniai kakukkmákot, hogy el tudjam tenni őket ahová képzeltem (feltéve, hogy az lesz aminek gondolom). 
Sajnálom kiszedni még az egynyáriakat, de lassan muszáj lesz, mert kell a helyük az új hagymásoknak. Pedig szép díszét adnák a kertnek még sokáig (a fagyokig), de amíg alakul a kert (és mikor nem fog alakulni?), addig mindig kerülni fog a helyükre valami. 
Ki kéne találni, hogy legyen velük. Hogy hagyjak-e hézagokat, ahová mindig egynyári kerül, vagy hagyjak egy kifejezetten egynyári ágyást és akkor békén lennének hagyva amíg élnek. Talán ez utóbbi jobban tetszik. 

Van is ötletem hol lenne. Van egy rész a szőlő helyén, ahol annyira kiélt a talaj, hogy még a gyom se nő rajta. Annyit értem el eddig vele, hogy a mozgatástól, lazítástól már legalább nem mohásodik. Ha egynyáriakat tennék bele, akkor azokat mindig visszaraknám a talajra és  szép, egészséges humuszréteg alakulna ki rajta.  Na, azt hiszem így lesz, az évelőágyások pedig maradnak évelők. 

Lassan el kéne készíteni a teleltető dobozt is a növényeknek, mert a Nierembergiát és a bugatölcséreket is bele kéne tenni télire, hogy túléljék, főleg hogy nagyon hideg telet ígérnek (vagy csak riogatnak szokás szerint). Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a globális felmelegedés ez csak globális nyári felmelegedés nálunk. Valahogy errefelé a téli időszakban nem nyilvánul meg, sőt, ahogy az utóbbi években a tavaszi fagyokat elnézem, akkor egyenesen lehűlés van. 

Tegnap örültem is nagyon, mert a Waterlilly őszi kikericsem hozott virágot. Az előző helyén nem szeretett lenni és 1 db hagymát sikerült megmentenem még tavaly előtt nyáron. Átültettem új helyre, ahol tavaly tavasszal kihajtott, de ősszel nem hozott virágot. Idén tavasszal is kihajtott, már sokkal nagyobb volt a levele és lám, van virágja is! Nagyon örülök neki! Nem mintha nem tudnék új Waterlilly hagymákat venni, de ezt annyira meg akartam menteni. :) 

kk_img_20221005_164809.jpg

Beköltözött a kertbe az aranyvessző is, még nem döntöttem el, hogy maradhat-e, mert invazív növény és azt sem tudom, hogy kordában tudom-e majd tartani. Két helyen is kinőtt a kertben, de az egyiket kihúztam, ez még meg van. 

kk_img_20221003_102819.jpg

Gyönyörűek ezek a krizantém virágot utánzó őszirózsák is, szerencsére jóval több megmaradt, mint ami először látszott, de nem mind kelt ki. Pl. a bordó-fehér közepűből egy szál se lett. 

kk_img_20221004_091334.jpg

kk_img_20221004_091341.jpg

És a macskafarkú veronika is végül csak összeszedi magát, tavaly ültettem, nagyon nehezen indult, aztán az idei aszály se segített neki, de végül az esőktől csak életre kelt. Még mindig kicsi, pedig ennek nagyra kell majd nőnie, jövőre remélem még jobban fog fejlődni. 

kk_img_20221002_084253.jpg