Hová lett a belső hörcsögöm?

Ezen gondolkodom éppen, mert ilyenkor már ki szokott törni rajtam a téli spájzolás igénye, amit ugyan most is csinálok, de nincs meg hozzá az a kellemes izgalom, ami el szokott tölteni, hanem most csak úgy muszájból rakom el a dolgokat, ha már vannak... pedig örülök, hogy vannak, hiszen annyit küszködtem értük az öntözéssel is a kertben. 

Talán az a baj, hogy nem tudok egyszerre megcsinálni sok mindent, mert kicsi adagokban jön ki a kertből az uborka, a zöldbab is, a tökök, cukkinik... gyakorlatilag folyamatosan ezt csinálom és most valahogy meguntam. 

Ma két kis üveg uborkát tettem el, levettem a kolbásztököt is, 67 centis volt, azt is beraktam a fagyasztóba. Némi zöldbabot is tudtam szedni és megblansíroztam.

kk_img_20220813_160411.jpg

Volt egy nagyon kevés sárga is, összekevertem őket, jó lesz salátába. 2 zacsival lesz megint, így gyűlik apránként össze. 

kk_img_20220813_171149.jpg

És - na, ebben legalább volt élvezet, mert újdonság - tettem el 3 kis doboz pestót is a fagyasztóba. 
Leszedtem egy nagy csomó bazsalikomot, 3 adagban tudtam elkészíteni, mert annyi fér az aprítógépbe. 2 adag pörkölt-sós mandulával készült, a 3. adag pedig pörkölt napraforgóval. 

kk_img_20220813_160406.jpg

kk_img_20220813_162310.jpg
Tudom, hogy az alaprecept az fenyőmaggal készül, de annyira azért nem vagyok oda, hogy olyan drágán vegyek magot és egyszer már pórul jártam vele. 3 hétig keserű volt a szám íze, tökmindegy volt, hogy mit ettem. Utánaolvastam  és akkor láttam, hogy a kínai fenyőmag okoz ilyet és tényleg azt ettem, szóval drága is és még kockázatos is. Egyébként is a pestonak mindenféle variációi vannak, ezek most az én pestoim.
Tettem még bele olívaolajat és parmezánsajtot, de fokhagymát nem, mert nem szeretném, ha az egész fagyasztóm fokhagyma szagú lenne. Azt majd amikor kiolvasztom, akkor beleteszem. Egyébként nagyon finomak lettek. 
Jó lenne rájönni, hogy lehet üvegbe eltenni, de ahhoz ki kéne dunsztolni, ennek meg épp az a lényege, hogy nyers benne a bazsalikom levele. Dunsztolás nélkül pedig megromlik, illetve ki tudja milyen baktériumok szaporodnának fel benne, nem akarok én se botulizmust kapni, se egyebet. 

Még van egy csomó citrom illatú bazsalikomom is, és fahéj illatú is, szerintem azokból is készítek pestot, de majd csak 1-1 adagot, mert eléggé más az illatuk-ízük, mint a "rendes" bazsalikomnak. 

Ez pedig a CicaÚr (Herkules), a krizantémok között heverészve. :)  

kk_img_20220812_161455.jpg