Uborkák és ÚjDudvák

Azt hiszem, hogy ebben az évben a JóIsten nem moziba ment, nem olvas, nem kabarét néz, vagy playstation-on játszik. Biztos megunta az Univerzum kínálta lehetőségeket... ezért itt a földön az időjárással passziózik úgy, hogy lehetőleg mindig valami kurvára bosszantót küld ide nekünk. Amikor nem égeti a növényeket, akkor széttépi őket a szél... mindazontúl, most még ez is jobb, mint a forróság volt, mert nekem már igazán tele volt a puttonyom, (szerintem mindenkié) nagyon remélem, hogy ebben az évben már nem jön vissza a kánikula. Illetve... most néztem rá az előrejelzésre és de, visszajön a jövő héten, hogy rohadjon meg. 

Egyébként próbáltam utánaolvasni, hogy mi okozza ezeket a hőhullámos napokat, de nem találtam valódi magyarázatot. Minden azzal van magyarázva, hogy "a felmelegedés" és "a szaharai eredetű légtömegek". A fizikai légköri jelenségre, mint olyanra nem találok semmilyen magyarázatot, pedig jó lenne tudni, hogy valójában mi történik a légkörben. 

Leszedtem az uborkákat is, most - kivéve az örmény méterest - mindegyikből termett, így lett Carosello uborka, kibédi barna uborka (most van a tövön sok, hagyok meg magnak is belőle), hagyományos uborka és citromuborka is lett egy darab. Utóbbit rögtön meg is kóstoltam, nagyon finom, nem is hittem volna, hogy ilyen zsenge lesz. Arra számítottam, hogy a magja miatt nem lesz jó, de nagyon finom uborka, ezt megtartom, ahogy a Carosellot is, az is nagyon finom, sőt talán a legfinomabb. :) 

kk_img_20220803_172526.jpg

Ez a citromuborka.

kk_img_20220805_153133.jpg

A kibédi barna. 

kk_img_20220803_172547.jpg

Tegnap ismét voltam kertészetben, mert kell a növény, még rengeteg helyem van és az újonnan feltört részekre is kellenek a növények.
Hoztam egy borzas púpliliomot (már volt egy, de sajnos az ültetés után kipusztult, mert csak egy nagyon rossz minőségű, gyenge, éppen csak élő hajtást kaptam, ez volt az egyik oka, hogy meg is szakítottam azzal a webshoppal, többet nem rendelek tőlük). 
Egy bogyós orbáncfüvet (ezért mentem), egy labdarózsát, egy terülő borókát és egy valamit. A lila virágút, nincs rakta, hogy mi az, de tetszett és az árus se tudta megmondani... nem volt ott sajnos a mindentudó kertész, akivel ki szoktam tárgyalni a dolgokat. Ha valaki tudja mi ez, megköszönöm, ha megosztja velem. 

kk_img_20220806_145953.jpg

kk_img_20220806_150000.jpg

Ma gyomlálni fogok, mert a kert tele van porcsinnal, de akkorák, hogy én még ilyeneket nem is láttam. A múltkori eső után ezek megtáltosodtak, de legalább jól lesznek mulcsnak. Visszarakom őket az ágyásokba, mert már most látszik, hogy a mulcsolás mennyire hasznos, alatt még tegnap is nedves és hűvös volt a talaj. 
A már kiürült ágyásokba pedig mustárt fogok vetni és majd levágom, ráterítem az ágyásra és a gyökerét is benne hagyom télire. Ki akarom tapasztalni, hogy mi hogy működik. Jövőre másképp fog kinézni a kert, nem lesz ennyi szétválasztott ágyásom sem és a mulcsolás mellett sokkal nagyobb lesz a biodiverzitás is, még jobban keverni fogom a növényeket egymással, figyelembe véve a jó és rossz szomszédságokat és azt is, hogy mi védi egymást. Aztán majd kiderül lesz-e legalább annyi csapadék, hogy egyáltalán lehessen kertészkedni.