Csípések elleni szer és egyéb tennivalók

A FB-n olvastam egy receptet, egy idős hölgy tette közzé, aki már régóta használja, gondoltam kipróbálom, úgyis éppen nyílik a fehér liliom. 
Levettem 3 szép virágot, lerázogattam róla a bogarakat és betettem őket egy kis ringlis (szardellás) üvegbe, aztán felöltöttem 70%-os alkohollal. 
A recept szerint nem kell leszűrni, a liliom virágát addig kell benne hagyni, amíg csak tart a szer (pálinkával is fel lehet önteni vagy vodkával). 
Szinte pár óra után ki is próbáltam, mert megcsípte valami a a karom hátul és csak az ujjamat dugtam az üvegbe és kentem a csípésre belőle és tényleg tud valamit, mert nem viszket azóta sem. 

kk_img_20220614_111305.jpg

Egyébként ma is sok mindent megcsináltam már eddig is, pedig még csak dél van. Bejöttem kicsit pihizni, inni, lehűlni és kávézni. 
Ismét csodaásóvilláztam egy darabot, de végül abbahagytam, mert egy nagy hangyabolyba botlottam és egyébként is kemény a talaj, nem jó már ilyenkor csinálni. Majd ha esik kicsit az eső és könnyebben szétmállik a föld, akkor kiengedi magából a gyökereket is, de így nem, csak eltépkedem és majd újra fognak hajtani. A folyondár (apró szulák) így is kiirthatatlan. Nem is tettem még abba a részbe semmit, előbb a hangyákat megetetem cukros liszttel... állítólag azt szeretik, de kinyírja őket. Nem szeretek irtani a kertben, de ezeket a nagy hangyákat nem akarom ide. Itt van mellettem erőd-mező, nehogy már ne legyen elég életterük! 

kk_img_20220614_142845.jpg

Elkezdtem kiültetni a kései palántákat is, már kinn van a bimbóskel, a toszkán fekete tépőkel (3 db), a szárzeller, a cikóriasaláta és kiültettem 8 db kései  lila karalábét is. Minden palántából maradt is, ha megennék a földibolhák vagy megtámadná akármi és elpusztulna. Illetve a lila karalábéból majd ültetek később is, hogy folyamatosan legyen. Elég kicsik, de nem nőttek meg jobban, valahogy ez az ültetőföld, amibe tettem őket, nem jó semmire. Ilyet nem veszek többé. Majd kinn a földben megnőnek gyorsan, csak sokat kell őket öntözni. 

kk_img_20220614_142824.jpg

Öntözni kell... nemcsak a frissen ültetetteket öntöztem be jól, hanem most már kb. mindent kell öntözni. Kapott kalciumos tápot a paradicsom, de öntöztem a paprikákat, a padlizsánokat, a zöldbabot, uborkákat,  fűszereket stb. 

***

Dél után egy kicsivel kimentem kaszálni is, nem  volt túl meleg és kicsit el is borult, épp jó volt az idő. Nem akartam a kánikulára hagyni, mert akkor már végképp nincs kedvem hozzá. Ha egyébként ennyire nem lesz eső, akkor nem fog most már olyan gyorsan nőni, így is látszott a füvön, hogy gyorsan igyekszik magba menni és szaporodni.
Néha olvasgatok ilyen gyepesítő csapatokat a FB-n... hát... ennyi energiát, munkát, időt, pénzt a sok adalékra és gépekre, ennyi vizet elpocsékolni... nem csinálnám. Nem mondom, szép a gyep nagyon szép, de nem szeretnék úgy élni a saját kertemben, hogy agyfaszt kapjak a vakondtól, a pocoktól, vagy egy kiszáradt négyzetcentitől, vagy egy szál gyomtól, ami nem oda való, illetve nagyjából mindentől. Na meg a fűnyírástól. Szóval az tuti, hogy nekem nem lesz gyepem... bár anno azt is mondtam, hogy belőlem nem lesz macskás öreg hölgy. :))))) Most meg 3 cicám van, pedig hogy utáltam őket! :))))

Herkuló ma elfoglalta a bokor alját... Elza totál kiakadt és nagy dérrel-dúrral elhúzott, nincs is benn a kertben szerintem. Nem mintha nem lenne több bokor és több alja, de most ott szeret feküdni mindenki. A lényeg, hogy a CicaÚr meggyógyult és már jól van, szóval a kedvenc bokoralja neki most jár és kész. 

kk_img_20220614_135542.jpg

Egyébként annyira örülök, hogy most vettem ki a szabimat. Jövőre is így lesz. Ilyenkor sok tennivaló van a kertben és ha most nem lett volna időm rá, akkor szaladna az egész és nagyon csúnya lenne. Most volt időm kiszedni a gyomot és öntözni is, hogy beinduljanak végre, mert valahogy semmi nem olyan, mint lennie kéne. 

Ki kell találnom hogy öntözzek és azt hiszem jövőre az ágyások is másképp lesznek, árkokat fogok kialakítani a víznek. Másképp kell kertészkedni a szárazság miatt, mint eddig, az már biztos. 
Lehet, hogy veszek csepegtető csövet jövőre és egy másik szivattyút a nagy hordóba és azzal nyomom ki a vizet a kertbe, de a kannából öntözés nem elég és később egyre nehezebb is lesz.