Deres

A Deres kertben voltam, a gazdája nagyon kedves volt és megmutatta nekem a kertjét. Onnan kezdődött, hogy májvirágot szerettem volna... :)))  de nagyon örülök, hogy szánt rám időt és végigvezetett a kerten is, köszönöm is neki. 

Gyönyörűséges szép kert a Deres, szép vidéken, jó levegő, csend és kulturált környezet.
A kert sokkal jobban kialakult már, mint  az enyém, nálam kell még minimum 3-4 év, mire nyithatóvá válik a látogatásokra, de lehet, hogy még több is.
Rengeteg növény van a Deresben, sok-sokféle különlegesség, amiket itthon nem is biztos, hogy kapni lehet. 
Hatalmas, gyönyörűséges sziklakertje is van, az az igazi sziklakert, mintha természetes környezete lenne a növényeknek, de van pampás rész, erdős-árnyékos rész is, nagy virágos-évelős kert, dél-afrikai virágos kert és még sokféle virágos ágyás a füves részből kivágva is. Mindezt ösvények hálója köti össze... nagyon tetszett!

Ha valaki kertlátogatóba készül, akkor nagyon érdemes megnézni és úgy láttam a FB-n, hogy már vannak is időpontok. 

kk_img_20220423_105118.jpg

Sok jó ötletet is hoztam tőle, pl. a tuják árnyékában, egészen sötétben megbújva láttam kecskerágót is, de láttam, hogy sokkal több növény jól érzi magát az árnyékban, a fenyők és a tuják alatt is, mint gondoltam, vagy pl. a fák töve körül is nagyon szépen szaporítja a gazda a virágokat. 
Ezek a különféle kertrészek is nagyon jó ötletek és az is, hogy jó kis zugok vannak kialakítva benne. Lehet bujkácsolni a bokrok között a kis ösvényeken és újabb részeket felfedezni. :) 
Illetve az is nagyon jó ötlet, hogy virágos ágyások vannak kialakítva a fűben is, tehát nem kell így az egész részen kiirtani a füvet, csak felásni egy részt és szépen megmaradnak a kerti utak füvesnek. Ezt én is ki fogom próbálni. 

Most nyílnak a kertben a hagymások, csodaszép kockásliliomok, fehérben is, különféle fritilláriák, kökörcsinek tömkelege, rengeteg nárcisz, tulipánok és azt hiszem nagy szerelembe estem a botanikai tulipánokkal...  és kaptam olyan színű kövirózsát, hogy váááá! 

Ilyenkor olyan jó érzés, mert jó látni, hogy másnak is mekkora szenvedélye a kertészkedés és az emberek milyen csodaszépségeket képesek létrehozni. Sokkal nagyobb kedvvel kertészkedek ilyenkor, mert ad egy löketet a sok új ötlet is és az is, hogy látom, hogy mi mindent lehet alkotni a növényekkel. 

Hoztam egy csomó növényt, májvirágokat, kétféle bugatölcsért, egy korai loncot, egy végzetfát és kétféle püspöksüveget. Utóbbi olyan kis csoda, leheletfinom növény, nem is láttam azelőtt vagy nem figyeltem fel rá. 

Sajnos nem fotóztam, kivéve ezt az egy fotót, (egyrészt csak bámultam és nem akartam sok időt sem elvenni, mert a gazdának később dolga volt) de a FB-n rengeteg kép van. 

Szóval nagyon örülök, hogy felkerekedtem és elmentem Deresbe, kedvet is kaptam, biztosan meg fogok nézni más kerteket is. :)