Hülye időjárás

Döbbenten nézem az időképen, hogy a jövő hétre is majdnem végig -4-5 fokos fagyokat ígérnek. Persze jobb, mintha áprilisban lenne, de így sincs semmi garancia arra sem, hogy nem lesz az április is ilyen hideg. Annyira unom már, de úgy tűnik, hogy az utóbbi évek alapján tudomásul kell venni, hogy sokkal tovább tart a tél. Ezért nem hiszek a felmelegedésben, mert itt nem érezhető, legfeljebb a nyarak melegebbek, de azok se folyamatosan (szerencsére) csak a hőhullámok idején. 
Már írtam máskor is, hogy a mi éghajlatunkon az én megfigyelésem szerint nem általánosságban van melegebb, hanem a szélsőségek nagyobbak. Durvábbak a nyári viharok, több az elektromosság, általában egész évben durvábbak a szelek  és a nagyobb a szárazság. El van tolódva a tél, hidegek a tavaszok. 

Régen, a régi kertemben már március 15-re többnyire művelhető volt a talaj, elültettük a korán ültethető növényeket, retket, petrezselymet, borsót, salátát, lóbabot. Olvasom is itt-ott, hogy vannak, akik már februárban elültették, gondolom az ország déli részén, de itt nálunk nem érdemes. A hideg talajban úgyse fejlődik semmi és nem is művelhető a föld, mert fagyott a talaj. 

Viszont találtam a kertben egy csomó növényt, amire először nem jöttem rá, hogy mi lehet az, aztán eszembe jutott, hogy volt tavaly a virágládában egy kamillám, ami szétszórhatta a magját a kertben. Szerintem egy csomó kamilla kelt ki. Nem hagyom meg mindet, de párat mindenképpen és teszek át belőle máshová is, mert hasznos, ha van a kertben kamilla. Csak vigyáznom kell  vele, mert ha tényleg az, akkor nagyon gyomosít. 

kk_img_20220303_122053.jpg

Indulgat a többi növény is, de ezek a hideg reggelek nagyon lelassítják. 

kk_img_20220218_082553.jpg

kk_img_20220222_121235.jpg