Vasárnap

Ma is nagyon őszies volt a reggel, de annyira azért nem volt hideg, 12 fok volt kinn 6 óra előtt. Esett az eső is, már este elkezdte, Böbe be is masírozott, benn aludt... ilyen se volt tavasz óta, talán csak egyszer, vagy kétszer, de éjjel akkor is kiment. 
Ma reggel ment ki, miután jól bereggelizett. Úgy megétvágyasodott ez a cica, hogy csak nézek. Úgy falja be a kaját, mint aki ezer éve nem evett és nem kis mennyiségeket eszik meg, szárazat is, nedveset is. 

Tegnap rengeteg dolgot megcsináltam a kertben, gyakorlatilag a nagyobbik (eredeti) veteményes részt teljesen kigyomláltam, mert már nagyon felverte a gaz. Megtaláltam a másik komposzt helyét is, majdnem tele is pakoltam a kiszedett fűvel, persze ez össze fog esni jócskán, szóval lehet még rá pakolni. 

kk_img_20210828_172303.jpg

 Megint volt zöldbab is egy kevés és leszedtem az érett paradicsomokat is. Ma még lekapkodom a maradék tomatillot is és azokat is kiszedem, ha elérek addig. Elég hosszú listát írtam mára, nem tudom, hogy majd engedi-e az időjárás. 
Reggel ügyes voltam és felcsodaásóvilláztam az egyik ágyást, amiből már felszedtem a hagymát. Nagyon elgazosodott, gyorsan felnyomkodtam, már csak ki kell menni és kiszedni belőle a füvet. Kicsit ásóvilláztam egy másik ágyás végében is, ezzel nagyobb lesz majd, csak onnan is a füvet kell kiszedni, illetve elkezdtem kialakítani a füstölő melletti medvehagyma ágyás környékét is. Van ott egy nagy gyomos rész, azt is felakarom törni és majd beültetem virággal, de előbb el kell onnan hordani egy csomó fát. Ezt nem szeretem, hogy szinte mindig van valami, amit még meg kell csinálni, mielőtt érdemben hozzá tudnék fogni valamihez, de hát ez van.

Kb. 3-4 hónapja terveztem, hogy mindössze egy ásóvillányi szélességű helyet hozzáhódítok még az előkert külső részéhez. Már azt sem tudom hol van a listámon, annyira messze volt időben, de ma reggel nekiestem, ha már a csodaásóvilla a kezemben volt. Felnyomkodtam, aztán kiszedtem belőle a füvet. azon a részen reggel süt nap, jól esett kinn lenni, a másik részre majd délután megyek, vagy legalábbis később. 

kk_img_20210829_093036.jpg

Van még fehér margarétám, amit nem ültettem át a virágiskolából, kiültettem ide. Ezen kívül szintén a virágiskolából kiültettem a hölgyestikét is. Vittem még ki kerti pletykát, nyuszifület és dúsvirágú varjúhájat (van, aki kamcsatkai varjúhájként ismeri). Nagyon szeretem ezt a növényt, mert nem engedi élni maga között a gyomokat, szárazságtűrő és terjed, mint a nyavalya, viszont nem kiirthatatlan. 
Pár tő sárga krizantémot is kiültettem. Egy tő óriás, évelő szarkalábat, amit úgyis ki kellett ásnom, mert egy nagy pitypang nőtt éppen a tövénél, nem tudott fejlődni tőle. Nem lehetett másképp kivenni a pitypangot, csak vele együtt. Így aztán kiköltözött az előkertbe. 

Délután kimentem és a reggel felvillázott ágyásból kiszedtem a füvet, aztán az ágyás többi részét is felvilláztam. Muszáj volt így darabokban csinálni, mert nagyon széles az ágyás, nem akartam összetaposni. Az újonnan fellazított részben is majd elhervad a fű  és sokkal könnyebb lesz kikapkodni belőle. Majd jövőre másképp kell kialakítani az ágyásokat, mert ennek a szélessége pont nem jó. Egynek nagy, kettőnek meg túl keskeny lenne. 

Nagyon sok fű volt benne, ez az ágyás tavaly ősszel lett feltörve, előtte parlag volt, tele lóherével, pitypanggal, meg minden gazzal. Olyan volt, mint ami a kép bal alsó sarkában látszik. A lóhere úgy be tudja szőni a talajt, na meg a folyondár... azt nagyon utálom. 

kk_img_20210829_140011.jpg

Lassan kiürül a kert. Már üres a hagymák helye, az uborkáé is, nemsokára ki lehet szedni a zöldbabot is. 

Tegnap kiszedtem egy csomó új-zélandi spenótot is, pár tövet hagytam, fagyokig még hadd legyen, szeretem vele a spenótos-gombás-tejszínes tésztát. 

Az új-zélandi spenót az egyébként, ami nagyon gyomosít. Elhullatja a magját, idén tavasszal is rengeteg kelt ki belőle. Én meg nem szedtem ki, sőt nem is ritkítottam, mert tavasszal mindennek örülök, mint a bolond, ami bújik ki a földből és persze nem gyom. Jövőre okosabb leszek, hagyok párat, mert nem kell belőle sok. Ugyanilyen a körömvirág is, na meg a búzavirág. Mind rettentően gyomosít.