Vasárnap

Ha ma mégegyszer le kéne hajolnom, nem biztos, hogy ki tudnék egyenesedni. Nagyon elfáradtam. 

 

Reggel szétültettem a hosszúkás, piros koktélparadicsom palántákat és kitettem a mini üvegházba. Aztán megcsináltam a kis fóliasátramat is. Van egy jó tűzőgépem és a fóliát rátűzdeltem és kicsit szereltem is rajta, tettem rá két merevítőlécet, mert eléggé düledezett szegényke. Azt hiszem majd kell egy rendes melegágy, mert ez eléggé ciki. 

És még rengeteg kisebb-nagyobb dolgot megcsináltam, a felrotált területből felcsodaásóztam egy újabb nagy ágyást és el is gereblyéztem. Még nem ültettem bele semmit, de azt hiszem oda is borsót fogok ültetni, közé pedig talán céklát, de azt még meglátom. A tegnapi ágyásba középre végül sárgarépát tettem és fehér retket sorjelzőnek. 

A kép tegnapi, itt még egy ágyás se volt. Majd szedek össze ilyen volt, ilyen lett képeket valamikor, de most csak erre futja. 

kk_img_20210327_125117.jpg

Elgereblyéztem még további 3 ágyást, kialakítottam a járatokat is. Az egyikbe sonkahagyma került és vöröshagyma, a másikba 3 sor sárgarépa, sorjelzőnek fehér retekkel és közé nyomkodtam a maradék vöröshagyma dughagymákat, kicsi hely kimaradt, majd oda dugdosok még fehér vagy lilahagymát. 

Még kell csinálnom további helyeket is, mert rengeteg dughagymát vettem. Még van bő 1,5 kg, fehér, lila és salotta hagyma.

Én nem tudom, hogy mások mit csinálnak a gyommal, falevéllel meg a minden szarral, ami a kertben termelődik. Tudom, lehet komposztálni, de nálam már annyi komposzthalom van, hogy nem tudom hová tenni. Ma is kiszedtem egy rakás gyomot, itt egy halom, ott egy halom... áááá, ezt az eltakarítós részét nem szeretem a kertészkedésnek. 

Lenyestem a levendulákat és a zsálya egy részét is, az oreganót is megszaggattam kicsit, mert terjed, mint a nyavalya. És hát nem volt szándékomban csak a gyomlálás körülötte, de sikerült megszaggatnom a Clematist is, leszakadt egy szép, hosszú hajtása... hogy bacca meg egy taliga apró majom! Behoztam és eldaraboltam, bár még nincsenek rajta levelek, csak nagy hajtáskezdemények, de szerintem a melegben ki fog hajtani. Beletettem egy pohár vízbe, hogy megszívja magát és majd holnap vagy holnapután beleteszem földbe. Van gyökereztetőporom, hátha sikerülnek a dugványok belőle. 

Gereblyéztem is kicsit, elhordtam hátra a komposztra amit összeszedtem. 

És azt hiszem a búvárszivattyúm vagy elromlott, vagy nem tudom mi van. Leejtette a vizet és nem veszi fel. Ha már így alakult, akkor felhúztam és kicseréltem a csövet is rajta, mert annyira le volt laposodva már, hogy nehezen jött át rajta a víz. Víz van a kútban, legalább 2 méter vizes rész volt a csövön meg a vezetéken is, de miután visszaengedtem se adta a vizet. Asszem kell vennem egy új búvárszivattyút. 

Egyébként a friss veteményemben a macskáim marha jól szórakoznak, hogy a fene jódolgukat, Böbe egy részen kihenyélte a borsót, újra be kellett takargatni. 

Meg még mindenféle apróságokat is csináltam egy kis kapálás itt, egy kis kapálás ott, ahol jönnek az évelők elő. Némelyiket már el is felejtettem, bújik a lila kasvirág, a szarkalábak, a bazsarózsa, a császárkoronák, az összes fajta írisz, amiket tavaly vettem, meg rengeteg minden. Nagyon figyelnem kell, nehogy valamit megsértsek, azért is akarom rendbe rakni körülöttük, hogy látszódjon, hogy ott növény van. 

Szóval jó alaposan elfáradtam ma, de nagyon jól esett kin lenni. 

Nyíltak ki csodaszép új krókuszaim is. :)

kk_img_20210327_124958.jpg