Hétvége és szarvas

Csak a rend kedvéért, hogy meglegyen később is, hogy milyen idő volt. Ma reggel itt -5 fok. A hó tegnap már délre elolvadt. Nagyon érdekes volt, mentem vásárolni tegnap délelőtt és anyuékhoz is, a szomszéd faluban a jobb oldalon hófehér havas volt a táj, a bal oldalon semmi... anyuéknál (kb. 10 km-re vannak) semmi. 

Tegnap nem kertészkedtem. Apu jött délután, elvitte a maradék fákat, amik a szétvert nyúlólakból maradtak még itt, meg a szőlőből kiszedett oszlopokat, majd eltüzeli. Segítettem neki felrakni az utánfutóra. Végre kitisztult már a kert nagyja.

Tegnap, ahogy körbejártam, láttam, hogy megint tele van a kert a szarvas nyomaival. Nem is értem, tavaly semmi gondom nem volt a vadakkal, de ez most bejött és úgy tűnik minden éjjel itt randalírozik a kertben. Össze van szarva a kert alsó része, lezabálta a tavalyi széthullajtott magokból kikelt búzavirágokat is és most reggel láttam, hogy az egyik adag tulipánlevelet is. Más kárt eddig nem tett, leszámítva persze a tönkretett kerítésemet. 

Ennek "örömére" tegnap megrendeltem egy napelemes, mozgásérzéskelős riasztót. Le fogom tenni a kert végébe. 110 fokos szögben lát, 5-8 méterre és a mozgásra hangjelzéssel is riaszt, illetve fénnyel is. Remélem elég lesz ha egy párszor rá hozza a frászt a szarvasra és elszokik innen. Amíg meg nem jön a herkentyű, addig nem is nyúlok a kerítéshez, mert ha megpróbálom visszarakni a dróthálót, akkor másutt fog próbálkozni és mégjobban tönkreteszi. Azt hiszem a kerítés kérdést alaposan végig kell gondolnom, mert nem igazán szeretnék foltozni. Lehet, hogy az egész dróthálót leszedetem a fenébe és valami mást teszek fel helyette.  Tavalyelőtt csináltattam... de ez a háló tényleg olyan, hogy egy erősebb ember kézzel is széttépi. 

Nagyon durva amit a szarvas képes megugrani. 2,8 m-es betonoszlopaim vannak, 1,8 m magas a háló, és fölötte van 3 sor szögesdrót és olyan simán átjött rajta, hogy az valami eszméletlen. A betonoszlopot majdnem eltörte...  mondjuk az se volt jól megtámasztva, egy ilyen magas oszlopot a felső harmadánál kell támasztani, nem az alsónál. Miért van az, hogy én tudom nő létemre, a "szakik" meg nem? 

Olvasgattam kicsit a vadkárokról és az biztos, hogy ez a drótháló nem maradhat a kerítésen, mert ezt a vaddisznó is úgy átviszi, mint az ágyúgolyó. Láttam pár képet fórumokon... szóval valami baromi erős kerítést kell csináltatnom. 

Olvastam az ultrahangos vadriasztókról is, de eléggé egyhangú az a vélemény, hogy egy kalap szamócát se érnek, viszont jó drágák. 

Ma reggel észrevettem valamit a konyhaplafonon is, mintha beázás lenne... nem is tudom, mintha az utóbbi időben csak gondok jönnének... Így aztán mivel kezdi az ember a vasárnapot? Létráért le a pincébe, felcűgöl és padlásra fel. Nincs beázás, olyan száraz a padlás mint a puskapor, lövésem sincs minek a nyomát látom a konyhaplafonon. Vagy ki tudja mióta van ott és nem vettem észre és felszáradt, de ha beázott volna valaha is a padlás, annak azért lenne nyoma. Nem emlékszem, hogy bármit is felspicceltem volna a plafonig... rejtély a konyhában, de azért krimit nem fogok írni belőle.