Kis emlékezés

Milyen könnyű elfelejteni mindent! Ezért is jó, hogy írom ezt a blogot, mert így megmaradnak a dolgok, mikor mit csináltam, hol tartottam... megmarad a kert története. 

Reggel a kukát tettem ki, amikor eszembe jutott, hogy tavaly ilyenkor, sőt még pár hónappal később is, csak péntekenként jöttem le ide. Ugyanilyen tájt, reggel 7 óra körül érkeztem, akkor is kapcsolt a mozgásérzékelős lámpa, a ház hideg-rideg volt és azonnal mentem a pincébe befűteni, mert akkor még a nagy fatüzelésű kazán volt csak. Volt, hogy 12-13 fok volt csak a házban és nekem 8-tól le kellett ülni dolgozni. Általában estére ment csak fel kb. 20 fokra a hőmérséklet és azt már jó melegnek éreztem akkor. 

Nem is tudom, hogy volt kitartásom annyit szarakodni. Behordani és berakni a fát, aztán amikor már fűtöttem, akkor a pincébe is mindig hordani kellett. Gondoskodni kellett a gyújtósról is, száraz papírról a begyújtáshoz. Kihordani a hamut. 

Takarítani kellett a kéményt. Utánatölteni a víznek, amikor levegősek lettek a radiátorok és levegőztetni őket. És az nem annyiból állt, hogy öntök vizet, vagy, hogy simán felmegyek a padlásra. Nem. Fel kellett hozni a létrát, be a fürdőbe, mert onnan van a padlásfeljáró (még most se csináltattam meg basszus). Elpakolni, hogy beférjen a létra. Felhordani a vizet flakonokban, csavarhúzót, tölcsért. Egy darabig nem jöttem rá, hogy a tartályról le lehet csavarni azt a részét amihez a túlfolyó cső volt erősítve, ezért kétrét görnyedve töltöttem a vizet. Aztán már lecsavartam, akkor már csak annyira kellett görnyedni, amennyire a tető ferdesége megkívánta, hogy hozzáférjek... és havonta fel kellett mászni és tölteni. De nem is tudom, akkor ez volt és csináltam, sose jutott eszembe, hogy feladjam.  

Szóval drága volt ez a cirko, de nagyon jó és szerintem maga a fűtés nem lesz drágább, sőt... azzal a régi, nem igazán jó hatásfokú fűtéssel már csak tüzeltem el a fát, rengeteget rá kellett rakni, szerintem ez a legdrágább fűtési mód.  És nem tudtam elmenni itthonról 2 óránál hosszabb időre, mert a tüzet örökké rakni kellett. Ha elmentem, kialudt. 

Mit mondjak? Nem hiányzik az egész herce-hurca.