Meglepi batáta és egyebek

Tegnap elég sok dolgot megcsináltam, felásóvilláztam az egész területet most már, ami tavasz óta le volt takarva és a gyom is kidöglött alatta. 

Elkezdtem beültetni hagymásokkal, rendszertelenül, de majd közé is kerülnek még növények. Illetve elültettem a 3 új rózsatövemet is és a két mályvacserjét, amit magam gyökereztettem. 

Ezeket a hagymásokat elég macerás ültetni, mert jól ki kell gondolni, hogy hová tegyem, bár... virágzás után felszedhetők és átrakhatók máshová és gondolom lesz is pár ilyen majd, ha nem tetszik ott, ahová tettem, vagy nem jó a helye. 

Készítettem helyet a fokhagymának is, illetve leszedtem egy vödör almát, de nagyon csúnyák. Valami fekete gombaféle van a héján, nem volt permetezve, nem is tudom mi legyen, el lehetne tenni reszelve-dinsztelve, de nincs időm rá. Lehet, hogy a pekmezre se lesz, hétközben egyszerűen semmire sincs időm... a hétvégébe meg annyi fér, amennyi. 

Tegnap elkezdtem kiszedni a batátát (édesburgonya) is. Egy tövet már kihúztam a múltkor, hogy lássam van-e valami alatta, de úgy láttam nem volt. Vastag gyökerek és annyi. Gondoltam, most kiszedtem a többit is, mert fokozatosan a fel kell lazítani a talajt, elég nagy a veteményes rész is és ki tudja meddig és hogy engedi majd az idő, hadd szabaduljon a növényektől. És ahogy kihúztam a batátát, az alól is ugyanolyan gyökeres rész jött ki, de megláttam, hogy alatta van gumó. Elkezdtem kikapargatni és ennyi batátát találtam. Kicsik is és nem sok, de most már tudom, hogy érdemes lesz ültetni, mert megterem. 

k_img_20201003_182239.jpg

Azt olvastam valahol, csakis és kizárólag kertészetben nevelt palántáról szabad ültetni. Nomost, nem akarom én rontani senki biznicét, de nagyon egyszerű batáta palántát "csinálni". 

Kora tavasszal fogtam egyet és félig belógattam vízbe. Hurkapálca darabokat szurkáltam az oldalába, hogy az tartsa meg és ne merüljön el a vízben. És szépen elkezdett hajtani. Hozott egy csomó hajtást, amikor már szép nagyok voltak (8-10 cm), akkor úgy engedtem bele a vízbe, hogy tudjanak gyökeret is hajtani. 

Aztán, amikor melegebbre váltott az idő, (nem elég, hogy csak a fagyok elmúljanak, a talaj kicsivel melegebb kell legyen) akkor kiültettem őket. Fut mint a bolond, nagy hely kell neki és laza talaj, hogy a gumókat meg tudja növeszteni. 

Jövőre teszek alá geotextilt, a meleg miatt is, mert az fontos neki és akkor nem kell emelgetni, hogy le ne gyökeresedjen. Ezt azért kell megakadályozni, hogy a gumók növesztésére tudja fordítani az energiát a növény. 

Nagyon szeretem, simán össze szoktam vágni hasábokra és néha nem teszek rá semmit, csak natúr megsütöm a sütőben. Rászórom egy vastag alufóliára és csak megsütöm. Van amikor - szintén hasábra vágva - megpermetezem pici olajjal, csak annyival, hogy a fűszer jobban tapadjon rá és ALDI-s grillfűszerrel összeforgatom és ugyanúgy sütőben, vastag grillfólián, vagy sütőpapíron kiterítve megsütöm. 

Jó kaja, laktató is, nekem hús se kell hozzá és gyakorlatilag nincs vele macera.