Új rózsák

Vettem szombaton  3 tő rózsát és egy mocsári hibiszkuszt. 

Elhatároztam, hogy felfedezem a környékbeli díszfaiskolákat és ott találtam a csodarózsákat, éppen ilyenekre vadásztam és nagyon kedves is volt az eladó, illetve tulajdonos. 

Tegnap pedig elkezdtem megcsinálni a helyet a rózsáknak. Nem egyszerű dolog ez, mert annyira parlag az a rész, amit be akarok telepíteni, hogy elég melós az előkészítés. Ezért már módjával vásárolok. Tavaly rengeteg hagymást vettem és vért izzadtam mire az összeset el tudtam ültetni és nem csak úgy hevenyészve, hanem oda, ahová terveztem. Persze így se lett tökéletesen az, de igyekeztem. 

Az új rózsákból kettőt sikerült elültetni, a harmadikat még nem tudom hol legyen. Ásóvillával lazítottam fel a talajt a két rózsának azon a részen, ami a geotextillel le volt takarva, felhajtottam belőle egy kicsi részt és beraktam a rózsákat. Jó mélyen sikerült fellazítani és isteni talaj, nem is tettem alá trágyát, mert nagyon jónak látom. 

k_20200906_162306.jpg

k_20200906_162327.jpg

Őt még nem ültettem el: 

k_20200906_162313.jpg

Fellazítottam még egy darab földet másutt is, ami le volt takarva kartondobozzal, de végül oda nem ültettem egyiket sem, mert félárnyékos és nem lenne jó helyük... mire rájöttem, már felerőlködtem a földet... de nem baj, jó lesz másra az a hely. Egyben leterítettem ennek a résznek a meghosszabbításaként a nagy dobozt, amiben a TV volt és az majd irtja maga alatt a füvet. Hát igen, így haladok, szinte négyzetméterről négyzetméterre és hódítom vissza a gaztól a kertet. 

 

A mocsári hibiszkuszt se tudom még, hogy hol legyen, (bár tervem van rá), illetve nem tudom, hogy merjem-e kiültetni, mert kicsi még.  Látom itt a környékben, hogy áttelel, szerintem a jövő héten ki fogom ültetni és még bőven lesz ideje megszokni a helyet és belegyökeresedni a talajba. Konténeres, tehát elvileg ezzel nem lesz gond. 

És felfedeztem, hogy előbújtak az őszi kikericsek is. Adtam nekik vizet, mert eléggé satnyák a szerencsétlenek. 

Valahogy az idén mintha minden korábban fejezné be és korábban kezdené. Az őszi kikericsek tavaly akkor nyíltak, amikor a szőlőn már egy levél se volt, most meg még a szőlő is fenn van meg a levele is, de ők már kidugták a fejüket. Érdekes.