Jakab napja

Azt mondja a fáma, hogy Jakab napja általában nagy viharokat, pusztítást és dúlást okoz. 

Ez az idén be is jött, hiszen olvashattuk, mennyi eső esett, mekkora áradások és pusztítások voltak, a Dunántúlon falvak záródtak el, mert hidak omlottak le, meggyengült egy tó gátja és ki kellett telepíteni családokat. Itt nálunk nem volt ekkora pusztítás. Esett az eső, nem sok, de egész délelőtt szemetelt és délután is esett valamennyi. 

Szerencsére azért kaszálni tudtam a belső kertben, a szőlő között is, mert már szégyenletesen nagy volt a fű. 

A fáma azt is mondja, hogy Jakab napjának időjárása mutatja, hogy mennyi hó lesz a következő télen.

"Jakab napján virágzik a hó". A délelőtti felhőmennyiség arra utal, hogy mennyi hó fog esni a karácsony előtti időszakban, a délutáni pedig azt mutatja, hogy mennyi hó lesz a karácsony utáni időszakban. Ha igaz ez a népi megfigyelés, akkor lesz hó az elkövetkező télen bőven. 

A székelyek megfigyelése szerint viszont, ha sok a felhő, akkor jó idő lesz a télen, ha fényes az idő, akkor nagy hidegek lesznek. Nos, fényes idő nem volt, az biztos. 

Jakab napja egyébként  Idősebb Szent Jakabhoz kapcsolódik, aki Jézus első tanítványai között volt. Jakabot Heródes Agrippa király gyilkoltatta meg, azonban a különböző keresztény hagyományok a halálát másképp tartják számon.

Szent Jakab Spanyolország fő  védőszentje, hozzá köthető a Szent Jakab zarándokút az El Camino is, aminek a célja elérni Szent Jakab sírját Santiago de Compostelában.

Ő a védőszentje minden zarándokoknak, kereskedőknek, a gyógyszerészeknek és a Wikipédia szerint a szatócsoké is.