Tárkony

20200715_072957_k.jpg

Ez a tárkony a képen most kb. 60 cm magas lehet. m

Tél végén, (február vége felé) ültettem magról, itt neveltem a szobaablakban. Szépen kikelt és éldegélt, de azt hittem az életben nem fog megnőni. Borzasztóan lassan fejlődött, még amikor április vége felé kiültettem, akkor is pár mm-es volt csak, pedig akkor már két hónapos volt. Ezt egyébként más növényeknél is megfigyeltem, pl. a paprikapalántáknál, hogy nem nőttek. Nem tudom, hogy a kis tőzegcserepek-e az oka vagy mi, de érdekes volt. Pl. a paradicsoomokat amikor széttűzdeltem, rögtön elkezdtek fejlődni, de amíg egymás mellett éltek a magoncok, addig nem fejlődtek. 

Visszatérve a tárkonyra, szegényt megviselte az élet, mert nem sokkal azután, hogy kiültettem, még a vakond is félig kitúrta. Visszanyomkodtam a földbe és reménykedtem, hogy megmarad és lőn! 

Ilyen szép bokor lett belőle. 

Évelő fűszernövény, úgy tervezem, hogy ott is marad, ahol most van. Nagyon szeretem savanyú levesekbe, babba, de savanyúságba is szoktam tenni belőle. Lassan szárítani szedek majd le belőle. Óvatosan csak, hogy jól meg tudjon erősödni nekem, hogy egészen biztosan kibírja a telet.