Gyomirtás - ahogy én csinálom

Ennek a hatalmas kertnek a fele gyakorlatilag parlag, amit szeretnék visszahódítani és parkosítani. Viszont nem szeretnék gyomirtókat használni, bár tavaly volt egy pár kétségbeesett pillanatom, amikor azt hittem másképp  nem fog menni. 

Vettem egy kaszát, ami vadonatúj korától kezdve nem működött. Nem írom le a márkát, de ha valaki elolvassa a felhasználói véleményeket, elég hamar rájöhet melyik az a 4 betű... én sajnos nem olvastam el.  Fel sem merült bennem, hogy ilyen konstrukciós problémákkal képesek hosszútávon árulni egy terméket. Summa summárum, végül porlasztót kellett benne cserélni, azóta gond nélkül működik. Viszont mire a kaszaprobléma végére értünk, a kert végében akkora a volt a fű, hogy ki sem látszottam belőle ha közé mentem. 

Egy esősebb idő után lementem és egy nagy darabon gyökerestől kitépkedtem, hogy legalább a magját nem szórja szét, de a zöme persze benne maradt. Amikor a kasza készen lett, a tetejét tudtam levágni, mert már elfásodtak a szárak, aztán apu segített ki és levágta a késes fejjel a maradékot. 

Azóta kínosan ügyelek arra, hogy ne nőjön meg nagyon fű és persze valahogy haladnom is kell a gyomtalanítással is, hogy beültethetővé tegyek részeket. 

Nekem két dolog is bevált, az egyik a sima keménypapír leterítése a talajra, akikor a fű frissen le van vágva. Köveket, téglákat teszek rá nehezéknek, hogy ne vigye el a szél és alatta elég rövid idő alatt kipusztul a fű. 

A másik ilyen a fekete geotextil. Az igaz, hogy ezzel szívtam egy kicsit, mert tavasszal kaszálás nélkül csak ráterítettem a fűre, az meg nőtt alatta, mint a gomba. egyszer fel is szedtem, de szerencsére nem volt alatta erős a fű. Kézzel könnyedén kiszedtem és visszaterítettem a geotextilt és azóta már nincs alatta növekedés. Őszre egy elég nagy terület lesz könnyedén ásható így. 

Nem mondom, hogy ez egy szép megoldás, mert tele van a kert ilyen papír és geotextil foltokkal, de a gyomirtózás se szép, mert attól elsárgul a fű (és szerintem a töve ki se pusztul) és nem utolsósorban vegyszer kerül a talajba. 

Hosszabb távon úgy tervezem, hogy a kerítés mellett is végig geotextilt fogok lerakni és rá mulcsot és úgy ültetem be növényekkel, hogy a geotextilt kivágom ott, ahol a növény lesz.  

Az utakat a tervezett növényszigetek között meghagyom füvesen. Nem szeretnék olyan kertet kialakítani, ami agyon van gyomtalanítva és rotálva vagy kavicsozva, mert nem azt sem szeretném, hogy mezőgazdasági terület jelleget öltsön, de túl műkertet se akarok. Szép, természetes, parkos jelleget akarok neki adni, de az álomról majd írok még később.