Magok

Kitört rajtam a tavaszi vásárlási láz, már összevásároltam annyi magot, hogy nem is tudom hová fogom ültetni őket. tavalyról is maradt rengeteg magom, mert tavaly egészen kicsi helyem volt az ültetésre és rossz hely is volt, mert körbevették a fák és nemcsak a fényt, de a vizet is elnyelték a növényeimtől. 

A tavaly év egyébként sem volt kedvező a kertészkedésre, a május hideg volt és nagyon esős, júniusra pedig őrült kánikula lett, aminek az volt a hozadéka, hogy annyi, de annyi nyomorult szúnyog volt, hogy alig lehetett tőlük kimenni a kertbe. Minden alkalommal tetőtől-talpig le kellett fújnom magam szúnyogriasztóval, hogy valamennyire épségben maradjak, de nem igazán sikerült. Nem is emlékszem, mikor vakaróztam ennyit utoljára életemben, pedig engem nem szerettek sosem a szúnyogok, de ezeknek mindegy volt, megkóstoltak, ahol és amikor csak tudtak. 

Szóval tavaly nem sok dolog sikerült. Vettem olasz vetőmagokat, pl. cima di rapa barese magot, de semmi nem lett belőle. Először Dél-Olaszországban láttam ilyen növényt, talán Bari vagy Lecce piacán, hát, úgy tűnik nem olyan egyszerű megtermelni, de az idén is meg fogom próbálni. Ahogy a pak-choi-t is. 

Tavaly csak az új-zélandi spenót sikerült, a zöldbabok, (fekete, zöld és sárga is), a keleti ölesbab, némi koktélparadicsom és pár fűszernövény. Pl. szép nagyra nőttek a zsályáim, lett egy pár tő lestyánom is, amiket augusztusban átültettem és nagyon remélem, hogy az idén ki fognak kelni, ahogy a rebarbarákat is. Nagyon kíváncsian várom az articsókát is, hogy átteleltek-e a tövek. 

A virágok közül tavaly nagyon szép őszirózsáim nyíltak, és szép erősek lettek a muskotályzsályák is, ezeken az idén várom a virágokat. 

Remélem képes leszek visszafogni magam, ha még látok magvakat, mert már mostanra rengeteg pénzt elköltöttem rájuk. Találtam himalájai kék mák magot, amire évek óta áhítozom.

Zöldségfélék közül pedig vettem földimandulát, valami kínai növényt, ami spárgasaláta néven fut (Chinesische Keule) és a szárát le lehet  hámozni és úgy fogyasztható, mint a spárga, Kiwano uborkát, és valami északi fajta gyökérzöldséget, ami úgy néz ki, mint a petrezselyemgyökér, de a levele nem olyan és gondolom az íze sem. 

Vettem okrát, mert tavaly nagyon későn tudtam csak elültetni, pontosabban a második vetés kelt csak ki, emiatt mindössze egy tokot tudott növeszteni szegénykém. Abból kiszedtem a magokat, de nem volt érett és nem vagyok biztos abban, hogy csíraképesek a magok. Az idén palántát fogok nevelni belőle. 

Idei szerzemény a színes szárú mángold mix, déli fodros óriás mustársaláta, pálmalevelű tépőkel, toszkán fekete tépőkel, mizuna saláta és afrikai vörös padlizsán mag. És persze vettem friss uborkamagot, de tavalyról maradt fehér és banánuborka magom.

Minden más egyebem van tavalyról, paradicsomok, padlizsánok (fehér is), karfiolok (pagoda is, meg brokkoli), zöldbabok, répa, petrezselyem, paszternák, karalábé, babok, borsó, saláták, retek, tarlórépa, céklák, tökök, cukkinik, kukoricák és még rengeteg. Néha azt gondolom, hogy nem vagyok már normális, mindent akarok ültetni. 

Jah, a hagymákat el is felejtettem, a magokkal együtt rendeltem salottahagyma dughagymát is, mert sehol nem lehet kapni. Cikkeznek róla, hogy a hagymák királya és alig kapni, de most szereztem és nagy reményeket fűzök hozzá. 

A paprikát nem véletlenül nem említettem, abból nem veszek magot, hanem majd palántát, és ami érdekes, hogy amikor a  "kutyafasza" paprikát keresem a piacon, akkor nem néznek rám furán, mindenki tudja mit szeretnék. 

A fűszerekről majd írok egy külön bejegyzést azt hiszem, mert már túl hosszúra terjengek.