Koreai paprika magok, perilla és saját paradicsomok

Így jár az, aki nem nézi meg, mint rendel... de végül is jól jártam. :)
Csodálkoztam én a Biokiskert oldalán, hogy először nem találtam zöld perilla magot (elfogyott), aztán meg hirtelen lett... jah, mert nem mag volt, hanem növény. 
Néztem nagyot amikor a futár a kezembe nyomta a csomagot, hogy pár zacsi vetőmagot miért ekkora dobozban hoz, le is csekkoltam a feladót és hogy az én dobozom-e, de már eleve az is fura volt, hogy a pár zacsi vetőmagot miért GLS-el... szóval párszor észbe kaphattam volna, de ez a perilla növény úgy tűnik nagyon jönni akart hozzám, meg én is nagyon akartam. :) 
Úgy fogok rá vigyázni, mint a szemem fényére és nagyon remélem, hogy tud majd magot is érlelni az idén és akkor meg lenne oldva a perilla gondom... bár akarok még bordó levelűt is. Esküszöm már magamnak is borzasztó néha ez a növénymohóság, mindent (is) akarok, hogy legyen a kertemben! :D

Az előbb említett pár zacsi  mag, az 3 zacsi koreai (milyen más is lenne?) paprika, ebből kettő kimchihez való paprika. Ezekre várnom kell a jövő évig, de már most izgulok, hogy mi lesz belőle. 

kk_img_20250730_075954.jpg

A perilla...

kk_img_20250730_081530.jpg

...rögtön ki is ültettem. Tök száraz a talaj, az a 15 mm eső, ami volt, úgy elkottyant benne, hogy öntözhetek megint. 
Egyébként az illatától annyira nem vagyok elájulva, érdekes és eléggé idegen, de majd megkóstolom. Aztán ki tudja, lehet, nem is lesz akkora szenzáció, de ki kell próbálni. 
A perilla olajat is megszagoltam, az is érdekes, de annak jó illata van, kicsit sülthalas... mintha halat sütöttek volna benne, de persze origin csomagolás volt. 

kk_img_20250730_082710.jpg

Egyébként meg panaszkodtam, hogy nincs semmi ehető a kertben, de elkezdtek érni a paradicsomok és az egyik cukkini is jól megnőtt, ebből már fogok is sütni cukkinikencét és elteszem a fagyasztóba.

Elől a sárga paradicsomok, ez az Azoychka. 

kk_img_20250730_082635.jpg

Ez a New Big Dwarf, kicsit kalciumhiányos az egyik, pedig tejes és kalciumos permetezést is kaptak, de lehet többször kellett volna. 

kk_img_20250730_082646.jpg

Ezt nem tudom milyen fajta. 

kk_img_20250730_082657.jpg

Ezek a régimódi befőzők, hatalmasra nőnek. Amit nem annyira kedvelek, az a nagy barázdáltságuk és sok rajtuk a fura, forradásszerű seb, de nagyon lédús, jó az íze és sok a húsa is. Jó befőző paradicsom, de lecsónak is tuti.  
A többi fajta még nem érik. 

kk_img_20250730_082716.jpg

Ez pedig a cukkinim, van is rajta két cukkini, az egyik a virágok mögött bújt el, a másik pedig a jobb oldalon, az még növekszik. 

kk_img_20250730_082723.jpg

Ez pedig a csalódásom tárgya. Tegnap reggel fedeztem fel a kukoricán, ez a kukorica golyvásüszög (gomba), ami egyébként ehető és állítólag nagyon finom, vannak országok, ahol egyenesen kincsnek számít. Sajnos csak délután jutott eszembe utánaolvasni és azt írják, hogy nagyon gyorsan fejlődik, akár pár óra alatt is képes spóraszóró állapotba kerülni és persze akkor már nem ehető, sőt veszélyes. 
Lementem és tényleg, még nem volt száraz, nem porlott, de már feketedett, szerintem hamarosan spórát szórt volna. Így erről jól lemaradtam, pedig megkóstoltam volna, így kidobtam a kukába, nekem ne spórázzon itt a kertben, ha már nem hagyta megenni magát.  
Egyébként baromi ronda. 

kk_img_20250730_173155.jpg