Szarvasok és kínai keles tócsni
Írom Luca napjától kedve az időjárást, most kicsit részletesebben, mint szoktam. Majd benne lesz a decemberi hónap időjárásáról szóló posztban. Tudjátok, mindig írom és a hónap végén szokott közlésre kerülni a poszt az egész havi időjárás leírásával, napokra bontva.
Eddig (ha bejön, de még sose jött be igazán), úgy néz ki, hogy áprilisig hűlni fog az idő, a május se fog túl jól indulni, de azért melegedés lesz és a végén csapadék is, de addig egy szem se... na majd meglátjuk.
Leszedtem a kínai keleket, ha már elvetettem őket, akkor használjam is el. Nem fejesedett be, nem volt ideje és nem volt sok használható levele sem, mert kilyuggatták valami bogarak. Nem földibolhák, hanem jóval nagyobbak, kékesfeketék és ebben a hűvös időben is nagyon jól érzik magukat rajta.
A közepét tudtam csak elhasználni mindegyiknek.

Egyébként a koreaiaktól nemcsak főzni, hanem enni is tanulok. Soha nem jutott volna eszembe, hogy a kínai kel belső, szép, halvány leveleit nyersen egyem, de most kóstoltam belőle és nagyon finom nyersen is.
A többit alapos mosás után apróra vágtam és belekevertem tócsninak valóba, aminek az alapja reszelt cukkini és sárgarépa volt. Tulajdonképpen cukkinitócsnit akartam, de kevésnek találtam még a répával együtt is, ezért hoztam be bele a kínai keleket a kertből.
Sajtot ezúttal nem reszeltem bele, mert érezni akartam a káposzta ízét benne, így is nagyon finom lett a szokásos tócsni fűszerezéssel (só, bors, fokhagyma).
Ez is egy másik ízvilág, nekem ízlik a kinai kel. Ez a fajta, ami nekem van, nem olyan, mint amit a boltban lehet venni, ez egy kicsit csípős, mustáros-retkes ízű és egy kicsit szúrós is a levele (elkészítve persze már nem).
Engem inkább a mustársalátára emlékeztet.
Megnéztem a zacskóját: Kínai kel 'Granaat' fajta.
Jövőre is akarok kínai kelt a kertbe, de azt hiszem palántát fogok nevelni és azokat ültetem majd ki, feltéve, hogy az időjárás normális lesz. Az idén ezeket magról vetettem, helybe.
Tócsniba viszont ki fogom próbálni a leveles kelt is, van belőle kinn a kertben a fólia alatt.

A nyavalyás szarvasok most már teljesen, tövig leharapták kinn a kapu előtt a tavasszal kiültetett kis aranytarka kecskerágómat, sőt megcsócsálták még a törpe loncot is, de a szintén az idén kiültetett kék csenkesz csomóról is leharapták a javát.
A loncnak egy csomó ágáról leszopták az amúgy örökzöld leveleket, de több ágat le is haraptak, pedig már olyan szép nagy volt.
A kép bal oldalán alig kivehetőn van a 10 centis kis maradék ágacskája a kecskerágónak, de alapvetően, ha nem tudnám, hogy ott van, én se venném észre.

Tettem ki mosószappan darabokat, megnézem, hogy hat-e ellenük, de hát itt járnak ki az erdőből. Viszont úgy viselkednek, mintha kizárólag ezen az 1 nyomorult négyzetméteren lenne számukra csak kaja, pedig itt van az egész erdő és mellettem a sokat emlegetett 4-5 hektárnyi legelő... és b+ nekik ez a pár kis növendék növény kell.
De nem ám pár szavasnyom van, az egész terület agyonra le van taposva, vagy inkább felszántva. Nem is csoda, vannak vagy harmincan ebben a csordában és több csorda is van, szoktam látni őket a nagy legelő másik végében is, a patak felől is sokan szoktak jönni, rengetegen vannak itt. Őzikék is, de inkább szarvasok. Nagy falánk lovak! Mi lesz még itt tavaszig!
Végig fogom rakni a szomszéd oldalánál is szappannal a kerítés tövében, mert ha bejönnének a kertbe, onnan tudnak könnyedén átjönni. De remélem nem jönnek be. Nincs hideg, nő a fű mindenütt, nem tudom mi vonzza most őket ide a kapu elé.
Viszont a kiültetett velencei kutyatej szépen növekszik (ha le nem tapossák), azt még egyikük se kóstolta meg.
A narancssárga sásliliom évek óta érintetlen, ahogy a zsálya is, nyáron a muskotályzsálya is, a kakukkfű is és a nyáron kiültetett barátcserje csemetéhez se nyúltak. Ezek a liliom kivételével mind nagyon illatosak.
A kép elsősorban a paprikák miatt van itt, mert még mindig a saját paprikáimat eszem. Ennyit a "nem érdemes termeszteni semmit" hozzáálláshoz és hogy még most is mennyien mondogatják és eszik a boltból az agyonvegyszerezett zöldség- és gyümölcsféléket.
Lenn a kamrában, a hűvösben (bár nem elég hűvös), papírba csomagolva jól elállnak és még most is van pár darab, de azokat már el kell fogyasztanom, mert eléggé fonnyadnak. Ha az októberi fagyok miatt nem kellett volna leszedni, azóta is kinn lehettek volna... az az egy-két nap fagy nagyon nem kellett volna októberben. Az idén (is) az időjárás, mintha direkt szívatósra vette volna, de az idén nagyon.
Egyébként tojáskrémet csináltam, semmi extra: főtt tojások összetörve, só, bors, mustár és remulád mártás (majonéz is jó). Nagyon szeretem pirítósra.















