Téli bangita és káposztás-sajtos tócsni
Tele van bimbóval a téli (örökzöld) bangitám. :)
Idén ültettem ezt a cserjét, még áprilisban hoztam a kertészetből, de már volt rajta termés is a nyáron (szép, sötétkék bogyók) és most megint tele van bimbóval.
Nagyon várom már, hogy megnőjön, mert nagyon szép is és az is a feladata lesz, hogy a kert végében kitakarja az ólat. Örökzöld növény, ezért amikor szép nagy lesz, akkor majd eltakarja a rondaságólat, bár mire megnő, addigra remélem a szintén örökzöld lonc is benövi majd, de addig még el fog telni egy kis idő.
Jó sok gyom van körülötte, de nem szedem ki, majd tavasszal, amikor könnyedén visszafonnyadnak körülötte és azzal tápanyagot is adnak neki. Most még kell majd gyomlálni, mert kicsike és elnyomják, de mire megnő, addigra remélem ide alá és köré is jut majd apríték.


A tufaköveket is kezdik ellepni a növények.
Ami a csoda, hogy ezek egész nyáron nem kaptak vizet abban a szörnyű aszályban és mégis élnek. Tavasszal telepítettem a kövekre a molyhos madárhúrt és a délszaki-kutyatejet is és milyen szépek már. Mellettük a bal oldalon nemrég beletelepített pázsitviola van, ezek majd szépen be fogják nőni és alig fognak kilátszani a nagy párnáik alól a kövek.
A pázsitviola is nagyon szépen meg tud nőni és az idén figyeltem, hogy az is mennyire bírja a szárazságot. Nyáron szinte eltűntek, abban se voltam biztos, hogy élnek egyáltalán, most meg nagy zöld párnákat képeznek, majd hozok róluk képeket.
Szaporítottam is belőlük egy csomót, ahogy a kúszó phloxokból is a most ősszel kirakott kőszegélyek mellé. Ezek jövő tavasszal még nem lesznek nagyon mutatósak (ha életben maradnak), de a következő évben már szép virágzást kell majd, hogy adjanak.

Láttam egy káposzta tócsni/fasírt receptet a FB-on és nagyon tetszett.
Az igaz, hogy most sem sikerült pont úgy csinálnom, de ez nagyon jellemző rám, képtelen vagyok bármit is úgy csinálni, ahogy mások. :))))
Készítettem már én ilyet (hasonlót) ezelőtt is, fenn is van a blogon, de ebbe most sajtot is tettem.
Szóval fogtam egy fél fej (fejes)káposztát és kb. 1 cm vastag szelekre vágtam, a szeleteket pedig kis kockákra, így kb. 1*1 cm-s kis káposztakockáim lettek.
Ezeket beraktam fazékba, megsóztam és vízben megfőztem.
Aztán fogtam egy hatalmas répát, gyufaszálra lereszeltem, egy nagy fej vöröshagymát kockákra vágtam, 10 dkg sajtot (trappistát) lereszeltem, megpucoltam 5 gerezd fokhagymát.
A répát, hagymát, reszelt sajtot összekutyultam, beletettem a főtt káposztából vagy fél kilónyit, adtam még hozzá 2 tojást, 3 púpozott evőkanál lisztet, 2 evőkanál étolajat, sót, borsot, borsikafüvet és a szétnyomott fokhagymákat is.
Jól összekevertem és hagytam picit állni, mert eléggé szétesős volt. Talán legközelebb a káposztát kisebbekre kéne vágni, de végül is így is jó lett.
Egy tepsibe sütőpapírt tettem és nagy kanállal, adagokban rákanalaztam a masszából és kör alakúra lapogattam őket. Nekem így 9 db szokott elférni a nagy gáztepsiben. Ebből most dupla adag lett, kétszerre sült ki.
200 fokon sütöttem hőlégkeveréssel, de egyszerre csak egy tepsit tettem bele, mert sok pára jött ki belőle így is, ha két tepsi van benne, akkor nem sül, hanem a párában fő és az nem jó nekem.
Időt nem tudok mondani, de addig sütöttem, amíg szép piros-ropogósra nem sült.
Nagyon finom lett!
Az eredeti recept (amit láttam) úgy készült, hogy a hagyma-sárgarépa kombót lesütik (és még reszelt cukkinit is tettek bele) nyeles edényben és a már megsült cuccot keverik a főtt káposztához, de szerintem ez egy teljesen felesleges művelet.
Ugyanakkor, így biztos jóval krémesebb lesz az állaga a sütéshez és szebben lehet formázni belőle a korongokat, de nem szeretem túl sütni-főzni a kajákat, mert kimegy belőlük minden élet.
Így, hogy hagytam kicsit állni, végül is szépen összeállt.
Nagyon finom lett, a sajt sokat dob rajta, mind az állagán, mind az ízén. Lehet hozzá készíteni egy kis tejfölös vagy joghurtos mártogatóst is, én most befaltam magában.










