Újabb adag kimchi, zabpelyhes zsemlék és új, kis, kerti giccsek
Tegnap este elkezdett ömleni az eső és egész éjjel esett, ma reggel is zuhog még.
Már nincs kinn a csapadékmérőm (mert tavaly a másik szétfagyott, ezért bevittem), de ez bőven több, mint 20 mm, még az is lehet, hogy 30 is megvan.
Úgy érzésre már elég jól be tudom saccolni, amióta mérem, kialakult bennem.
Nagyon kellett, pedig kedden is esett 5 mm körül, de úgy felszívta egy pillanat alatt a föld, mintha nem is lett volna.
***
Készítettem egy újabb adag kimchit, mert az első annyira csípős lett, hogy nem igazán tudom élvezni, apró falatokat eszem belőle és a fülem is lángol még attól is.
Nem találtam nem csípős gochugarut, ezért vettem jó minőségű, magyar, őrölt fűszerpaprikát és azt tettem bele, a gochugaruból csak egy lapos teáskanálnyit, hogy legyen egy enyhe csípőssége azért.
A besózott kínai kelt most jóval nagyobb darabokra vágtam. Úgy csináltam, mint a koreaiak, félbevágtam, de nem teljesen, hanem bevágtam és szétfeszítettem a káposztát, így valóban nem hullanak le róla kis darabkák. Aztán a feleket is háromfelé hosszában, szintén csak bevágva és széthúzva, majd ezeket a "szeleteket" vágtam keresztbe háromfelé.

Szép piros ez a magyar paprikával is.

Minden más kimchibe való, a gyömbér, a fokhagyma, vöröshagyma, alma (nem vettem nashi körtét, mert látom, hogy sokszor ők sem azzal készítik), szardella szósz belement, de utóbbiból kevesebbet tettem bele.
Mivel még van rizslisztem, a sűrítő kencét azzal készítettem, de azt is látom, hogy sokszor azt se így készítik, hanem egy-két kanál sima, főtt rizst beletesznek a turmixba és kész.
Ezúttal a rizskencébe tettem egy pici cukrot, segít a fermentálódást beindítani. Kicsit sűrű lett a rizskencém, ezáltal az egész massza, ezen úgy segítettem, hogy forralt, visszahűtött vízzel hígítottam kicsit.
Legközelebb nem fogok tenni bele cukrot, ellenben majd teszek egy kis szilvalevet, mert - ugyan egyik Mo-n található recept se tartalmazza - az összes koreai videóban látom, hogy használják bele. Mármint a káposzta és egyéb zöldekből (pl. reteklevél) készült kimchibe, a retek kimchibe viszont nem.
Rengeteg féle kimchi létezik náluk, sokféle növényből (még a koreai chilipaprika leveléből is készítik), mindenféle ízesítésekkel, szóval ki fogom én találni a saját magyar kimchimet, ahogy nekem ízlik, a lényeg úgyis a fermentálódás.
Belekevertem a gyufaszálra vágott sárgarépát, retket és kb. 5 centisre vágott zöldhagymát a kencébe és úgy kentem be vele a káposztát, amiről előzőleg leöntöttem a kiengedett levét. Nem mostam le, mert nem tettem rá olyan sok sót, a múltkori nekem irdatlanul sós volt. Most meg kicsit utána kellett sóznom.
Rátettem az edényekre a fedelét, amit naponta megnyitottam kicsit, hogy a fermentálódás miatt keletkező gázok távozzanak belőle (egyébként semmi rémes szaga nincs, csak enyhe, amit simán ki lehet szellőztetni, a mi savanyúkáposztánk ennél jóval büdösebb), ma már majd üvegekbe szedem és bemegy a hűtőbe. Ott pedig hónapokig is eláll, ha lesz rá ideje, de nem hiszem, hogy lesz, mert a jénai tálból már a felét kikóstolgattam. :))) Végre érezni a kimchi ízt, nemcsak azt, hogy csíp, mint a nyavalya.
Megkóstoltam frissen is, amikor készült, ez most jobban ízlett nekem, nemcsak azért, mert nem annyira csípős, hanem azért is, mert ebből most nem érzem ki a szardellaszószt. Harmonikusabb most az íze.
A régi, nagyon csípős kimchit nem túl nagy sajnálattal kiborítottam a komposztra.

Levettem a Lollo rosso salátámat is a kertből, és ott van mellette a retek is, ez ment a kimchibe... sajnos ez a legnagyobb retek, amit találtam, nem volt rá csapadék, de a mostani eső után, ha nem lesznek hamar fagyok, még lesz ideje megnőni a többi reteknek.

Sütöttem egy kis zabpelyhes izét is... nem is tudom mi ez, nemrég találtam a receptet.
Nem kell hozzá csak zabpehely, túró (fele-fele), 2 tojás, só és némi olajos magba hempergetni (utóbbiakat én kihagytam). Hát... nem rossz, érdekes, bár nekem édesen (a túró miatt) jobban ízlene, ki is fogom próbálni úgy is, de így sósan gyakorlatilag kenyérhelyettesítőnek finom. Sütőben sütöttem meg 180 fokon, ne kérdezzétek hány percig, amíg ilyen piros nem lett.
Kettétörtem, jól látszódik benne a túró. A magvak helyett legközelebb sajtot fogok még tenni a tésztájába. Esetleg napraforgó magot, mert én könnyen betegeskedek az olajos magvaktól, kivéve a napraforgót.

Megjöttek a TEMU-s cuccaim is. Jött egy új huzat a kis melegházikómra, mert a régin sajnos szétment a cipzár. Tovább tartott volna, ha nem hagyom kinn egyik nyáron a tűző napon, gyakorlatilag szétégett, vagy elérett az anyaga. Erre az újra már jobban fogok vigyázni.
Jött 10 pár fekete kerti kesztyű is, 220 Ft körüli áron/pár, ami fegyvertény, mert itthon 480-500 Ft-ba kerül már.
Egy zacsi kis acél tűző, amivel le lehet fogatni a talajba a védőhuzatokat vagy a gyomirtás céljából letett takarást.
Jött egy újabb kis fóliaalagúthoz való csomag is, 126 darabos, nagyon jó áron volt. Nekem nagyon beváltak ezek az üvegszálas kis rudak, amik összetoldhatók, olyan hosszúkat csinálok, amilyeneket akarok belőle és csak letakarom a megfelelő (fagyvédő, fényvédő, vagy rovarháló) takaróval. Nem is fogok üvegházat venni, se fóliasátrat, mert ezekkel mindent meg tudok oldani és oda mozgatom, ahová csak akarom.
És persze jöttek kis kerti díszek is, aranyos, kis giccsek, nem fém, hanem műanyag, de fémnek tűnik és szerintem jobban fogja bírni az időjárás viszontagságait, mint a fém és persze filléresek. Túl sokkal nem fogom teletűzdelni a kertet, mert nagy műanyagszaporítást nem szeretnék, de ezek nagyon tetszettek, ezért megrendeltem őket.
Ez én meg a Böbe. :D
Majd valami kis lécre kell felszerelnem, a lecet pedig az oszlopra, amire fel szeretném tenni, mert az oszlop nem szögletes és nem tudom a két ponton felfogatni, csak a léccel.

A törpök is aranyosak, kár, hogy nem lyukasak... mármint ezek plexilemezből vannak kivágva, és ahol lyukasnak látszik, ott valójában csak átlátszó... szebb lett volna, ha tényleg lyukas, így viszont strapabíróbb.

Kitettem őket az egyik nyílni készülő krizantém mellé, de lehet, hogy télire mégis beveszem, az összes dísz benn van már. Okulva - ugye - abból, hogy a szép, békás madáritatóm valamelyik télen totál szétment.
2in1, Elzu is beslattyogott a képbe. :))
És még kaptam 1700 Ft kreditjóváírást is, mert nem kaptam meg a jelzett időpontra a csomagot. Így biztosítják, hogy megint vásároljak a TEMU-n...













