Végre lehet dolgozni a kertben

Vastag polárpulcsiban ülök benn, hűtöm a házat, készülök a kánikulára. Ma reggel 13 fok van kinn, minden tárva nyitva van, most, amikor írok 19,6 fok van benn, de inkább ülök a hidegben, minthogy felmelegedjen és aztán nem tudok mit csinálni, hogy lehűljön egy kicsit. Egészen hihetetlen, hogy a redőny mennyit fog. Ez télen jó, de nyáron éjjel se tud tőle lehűlni a ház. 

A kertben bóklászva megláttam, hogy mégis lesz fügém! Találtam 2 fügét a Babits fügémen és több aprót látok a levélhónaljakban is. :))) Hurrá! Nagyon remélem, hogy megérnek és legalább meg tudom kóstolni az idén először a fügét. 
Jövőre már szeretnék fügelekvárt főzni. :) 

kk_img_20240701_071618.jpg

És tegnap reggel az volt az első, hogy végignyargaltam a káposztaféléimen, hogy hatott-e a permetezés és igen. Nem láttam rajtuk földibolhákat. A levelek fonákján viszont változatlanul vannak liszteskék, majd holnap megpermetezem őket tejjel is. 
Egyébként ez a tejes permetezés jónak tűnik, mert az uborkám igencsak elkezdett betegedni, de leszedtem a beteg leveleket róla és lefújtam tejjel, azóta nem annyira terjedt tovább rajta a betegség. 

Tegnap egyébként kora reggel kigyomláltam-felkapáltam egy nagy részt a veteményesben, még a hagymákat is, pedig nem akartam már, de magot akart hozni a talpas muhar és azt nem engedhetem. Benne hagytam a gyomokat, majd visszakomposztálódnak. 

Valamelyik nap olvastam és jót röhögtem rajta az FB-n, hogy írta valaki, hogy ha kimegy a kertbe, annak paradicsomkötözés a vége és tényleg van ebben valami. Én is felkötöztem őket megint, mert csak nőnek és nőnek, de már tele vannak paradicsommal is. 

kk_img_20240703_142939.jpg

A hagymák már egészen lefeküdtek és maguktól. Van aki a szárakat direkt letapossa, de szerintem felesleges, mert ledől magától. 

kk_img_20240703_142951.jpg

A harmadjára vetett petrezselyem egészen szépen megnőtt, szerintem őszre az is jó lesz.
Kikeltek és ki is egyeltem a gyomlálás után a lila céklákat is, meg is öntöztem tápoldatos vízzel és a hátsó ágyásban lévő  paradicsomokat is, mert azok nem nagyon haladnak sehová ott az idén. Lehet, hogy már nagyon kiélték a helyet, pedig kaptak trágyát, de az is lehet, hogy az eperfa szívja le tőlük az energiát, sajnos kihajtott a kivágott fa és nem figyeltem rá, eléggé megnőtt, vissza is vágtam délután. Szedtem róla egy csomó eperfa levelet teának télire, benn száradnak a pincében.
Tulajdonképpen azért hagytam, hogy majd szedek eperfa levelet teának, de már egy méteresek voltak rajta a hajtások és volt vagy 20 hajtás rajta. Mind levágtam, az eperfa levél pedig már elég lesz teának. 

Felszedtem a fokhagymát is, ilyen csodaszép fokhagymám még soha nem volt, viszont ültettem vagy 30 darabot, de csak 12 lett első körre. Hmmmm... aztán az ásóvillával még kifordítottam párat a földből, de akkor is kevés és ezek az utóbbiak kicsik is lettek. A többit nem tudom hová lett, talán ki se hajtottak. Már benn száradnak a száraz alatt, azért nagyon örülök nekik. 
Nem tudom, hogy jó ötlet-e fokhagyma helyére vöröshagymát vetni, de van egy csomó magom és szerintem dughagymának épp megnőnének még. 

Sajnos a kép nem adja vissza, hogy mekkorák lettek, de nagyon szép nagyok. Azóta mellétettem az aprókat is, 5 db-ot vettem még ki a földből, egyet pedig felhoztam a konyhába, mert már éppen elfogyott. 

kk_img_20240703_131118.jpg

Ez pedig a cukorborsóm, amit magnak szárítok, az aprók biztos nem lesznek jók, de majd kiderül. Elég lesz, úgyis csak a hüvelyeket szedem róla. 

kk_img_20240703_130915.jpg

Leszedtem a száraz lóbabokat is, gondoltam jó lesz vetőmagnak és levágtam azokat a szárakat, amik leteremtek, de a tövéről egy csomó újrahajtott és termés is van rajta, azokat meghagytam. Amit viszont kibontottam az nem lesz elég vetőmagnak, meglátom, hogy terem-e még eleget, vagy venni kell majd, ámbár éppenséggel már többször is megállapítottam, hogy megvagyok lóbab nélkül. 

Leszedtem a zöldbabot is, az ment a fagyasztóba és ahogy látom a sárga is szedhető lesz pár nap múlva. Majdnem 1 kilónyi lett, ez 3 zacskóra elég.
Nem igazán jófajta zöldbab egyébként, Rimember fajta, nem veszek ilyet többet. Nem elég nagyok a hüvelyek és nagyon hamar megszívósodik. Tavaly sajnos nem tudom mit ültettem, de az sokkal jobb volt. 

kk_img_20240703_130959.jpg 

Lassan a hagyma is kijöhet egyébként, hagyom még a szárakat jobban elszáradni, aztán a helyükre ki kell találnom, hogy mit is vessek. Az őszieknek még korai, talán csemege kukoricát, az még szerintem megnőne őszig. Vagy nem tudom mit. Talán uborkát is lehetne, hogy legyen később is, mert az uborka általában elég hamar leterem. Igen, uborka lesz és így lesz uborkám később is, nem feltétlenül berakni, hanem enni.