Most már jó lenne napsütés

Visszanéztem, hogy mekkora vihar volt az, amikor a diófám kitört, szóval talán mégis nagyobb lehetett, mint ez a vasárnapról hétfőre éjjeli vihar. 
Akkor egészen a pincéig folyt be a víz. 
Meg kell valahogy oldanom, hogy ne tudjon a hirtelen lezúduló a víz befolyni arrafelé, de annyira rossz a telek lejtése és ott van a terasz is meg a kút is, hogy elég nehéz. Nem tudom hová árkolni se. Talán úgy, hogy húzok árkot és beviszem a növények közé. Valami megoldást mindenképpen kell találnom. 

Tegnap még reggel 9 körül is volt egy nagy vihar, nagyot dörrent az ég, Böbike bemászott a fotel alá. Egyébként azt hittem, hogy majd este nem megy ki, de simán kinn töltötte az éjszakát, pedig ő a szabadban vészelte át azt a rettenetes vihart. Úgy tűnik ez nem zavarja őt annyira. Inkább olyankor szokott benn maradni egy éjjelt, amikor valami veszélyben érezte magát előző éjjel.
Most is volt az éjjel nagy macskacsetepaté, olyan nyivákolást rendeztek, hogy borzasztó, de nem avatkoztam bele. Böbinek meg kell tanulnia megvédeni magát, nem vagyok ott mindenütt. 

Tegnap Herkules is elkezdte a cirkuszt a MókaKépűvel, az lekushadt, Herkuló meg fölötte nyivákolt, de egyre erőszakosabb hangon és ezt jó sokáig. Totál patthelyzet volt, MókaKépű nem mozdult, nem is hagyott neki teret Herkules, mert teljesen fölé magasodott és torkaszakadtából üvöltötte, hogy "Menjinnentakarodjinnenmertmegöllek!"
Egyébként esküszöm, hogy ezek a világon mindent értenek, mert kiszóltam Herkulónak az ablakon, hogy most mégis CicaÚr, hogy fogsz kijönni ebből a helyzetből? Most már az idők végezetéig üvöltözni fogsz? Nem tud elmenni tőled az a cica. 
És akkor rám nézett és mint egy lassított felvétel, arrébb lépett a MókaKépűtől, aztán idejött és persze kapott némi jutalom falatot, mert ügyes volt. :)))))

Az előkertből  tegnap többször is kidobáltam a házas csigákat, így estig sikerült megőriznem a Kleopátra tűje palántákat, ma reggel még nem láttam, hogy megvannak-e. 
Egyébként úgy tűnik, hogy hat a citromfű "boszorkánykör" körülöttük, mert egy csigát se láttam bemenni a körön belülre. Van, ami köré még darabolt lestyánt is tettem, az is jónak tűnik. 
Sajnos az izsópot kiirtottam a kertből, mert túl szaporának bizonyult, de majd vetek újat, legfeljebb majd időben le kell vagdosni mindig az elnyílt virágait, hogy ne tudjon magot szórni. Illetve citromfüvet is ültetek még több helyre is. Meg egyéb fűszereket fogok belekeverni az évelőágyásokba. Oreganót, kakukkfüvet és egyebeket.  
Valahogy meg fogom oldani, hogy az én kertem ne legyen kívánatos a csigáknak. 

Ezt a kaméleonvirágot is el fogom terjeszteni más árnyas részeken is, mert nem láttam közte csigát. Nagyon erős mandarin illata van a levelének, nagyon finom illat, szeretem, de a csiguszok úgy tűnik nem.  

kk_img_20240609_121758.jpg

Ezek még a napsütésben készültek, kaliforniai kakukkmák, az az érdekessége, hogy ez a narancs színű volt tavaly is, rózsaszín is, de a halványsárga nem tudom hogy lett. Hagyom magot szórni, hogy legyen jövőre is. 

kk_img_20240607_133151.jpg

kk_img_20240607_133318.jpg

Pompás küllőrojt és egy magától kelt klárcsi. 

kk_img_20240607_133417.jpg

Borzaskata magtokja, nagyon jól néznek ki elvirágzás után is, ebből rengeteg mag lesz, de nem bánom, szét fogom szórni a kert többi részébe is, mert imádom ezt a virágot. 
Arra is jó, hogy nem kell gyomlálni, olyan sűrű volt, hogy esélye se volt semminek kijönni közötte. 

kk_img_20240607_133527.jpg

Zörgővirágok, akkora bokor lett, hogy majd össze kell kötni... amikor nem lesz minden vizes. Elég már az esőből! 

kk_img_20240608_074417.jpg

Lizinka, át fogom ültetni, mert túl sötét helyre ültettem és nagyon csenevész. A tetején meg egy polos... nem láttam, amikor fotóztam, különben már nem élne és a fotón se szerepelne. 
Alapvetően van pár élőlény, amiknek nem látom a természetbeni hasznát, se a táplálékláncban elfoglalt helyüket, ilyenek a csigák, a poloskák és a kullancsok is. Ha nem lennének, egy másik élőlény se halna éhen, senki szaporodása nem kerülne veszélybe. Ezek a lények valami tévedések, mint a selejt termék. 

kk_img_20240608_080020.jpg

A veteményesem szegény nem néz ki túl jól, a borsó ki van szedve, de nem tudom kiültetni a palántáimat a helyére, amíg ilyen szar idő van. Ki kéne szedni a füvet is, de az is csak nő a sok víztől. Egyedül itt a jobb oldalon kapáltam ki a füvet még az eső előtt a borsó helyéből oda majd kiültetek valamit. Talán céklát, de az is lehet, hogy brokkolit, mert azt öntözni kell és ott legalább közel van a vizestartály. 
De ez csak a külleme, mert minden nagyon szépen nő, a paradicsomok mint a gomba, tegnap megint kötözgetni kellett, a hagyma is csodaszép, lesznek szép cukkini és patisszon bokraim is, remélem teremni is fognak. 
Meg vagyok lepve, hogy már mekkora paprikáim vannak, majd hozok róluk képeket most már, virágzik a zöldbab is és általában szép a veteményesem... csak gyomos.  

kk_img_20240609_122222.jpg