Kis csigaigazító

Pénteken Böbikét bevittem az állatorvoshoz oltatni és kapott a szájacskába egy féreghajtót is. 

Péntek reggelre sajnos megfagyott a fehér árnyékliliomom, nem teljesen, a belső levelei épek, de nagyon csúnya lett szegény. Érdekes módon a már kihajtott zöldbabok megúszták. 

Tegnap pedig végre lekaszáltam a füvet a ház előtt. Próbáltam a fűnyíróval is, de már nagyon nagyon nagy volt neki. Eléggé elfáradtam bele, mert bementem a ház mellé is, ott pedig már nagyon nagy a gaz, de muszáj, a szomszéd nem vágja le. Legalább egy szűk méter szélességben inkább levágom, minthogy benője teljesen a kerítésemet. Nem értem végig, csak pár métert, majd a jövő héten minden nap vágok egy kicsit, aztán csak elérek a végéig. 

Elkezdtem kigazolni az egyik évelőágyást is, mert nagyon benőtte a fű, a kitakarított részekre pedig leraktam a mulcsot, amit a fűnyíró adott. Illetve át kellett ültetnem egy nagy tő kasvirágot is, mert az óriás fejvirág nagyon belepte. 
Sajnos nem tudtam, hogy ez a növény ekkora lesz, a kutyatejet is egészen ellepi, de most nem nyúlok már hozzá, mert nőnek rajta a virágszárak, majd jövő tavasszal átültetem. 
Azt hittem gyorsabban végigérek azon az ágyáson, de egy részét a sziklakertiek (varjúháj) nagyon benőtték, azoknak a zömét is kiszedtem, de azt hiszen sose fogok megszabadulni tőlük azon a részen. Nem rossz talajtakarónak, de ha hagynám beborítaná az egész kertet. 
Sajnos tavaly nagyon szétmászott az egész kert és az ültetett növényeim is irdatlanul elszaporodtak. Van pl. rengeteg bablevelű varjúháj, de az egyik cickafarkból is akkora telep lett, hogy benőtte az ösvényt. 
Úgy tűnik nekem ez valami alapproblémám a kertben, hogy eltűnnek az ösvények... 

Rengeteg ernyős verbéna is kel megint, pedig tavaly azon a részen nem is volt verbéna, ezek még a tavalyelőtti magokból kelnek... tízezer darab... párat majd átültetek, de alapvetően jó lesz mulcsnak. Nagyon fura egyébként, hogy a kertnek azon a részén ennyire szaporodni akar, az előkertben viszont egy darab se kelt ki, bár elég hamar visszavágtam őket nyár végén, okulva a tavalyi verbénaözönből. 

Egyelőre nincs túl sok fotózni való a kertben, minden éppen bimbós állapotban van. Készülődnek a bazsarózsák, a pünkösdirózsák, a baracklevelű harangvirágok, a szappanfű, az íriszek és a díszhagymák is. 
Ez az írisz is először virágzik, eddig még nem hozott virágot. Azt hiszem az íriszeknek valami új helyet kell néznem.

kk_img_20240424_123841.jpg

Tegnap ezt a részt is kigazoltam, nem látszott ki a fűből, volt közte jó sok spanyolcsiga is, azokat kettévagdostam késsel. De találtam egy nagy meztelen (tigris) csigát is (inkább leopárdmintás), őt meghagytam, mert megeszi a spanyolcsiga tojásait, de a kifejlett spanyolcsigákat is. Egyébként korhadékokat és penészgombákat eszik, ezért őket nem érdemes, nem is szabad bántani, mert aki kiirtja annál biztos jobban el fog szaporodni a spanyolcsiga. Nálam elég sok házas csiga is van, őket kidobálom a kertből, ahol már túl sokan vannak. Szerencsére cirádás éticsigát (Cornu aspersum) még nem láttam a kertben.  

kk_img_20240427_150415.jpg

Az idén lesz 2 szem fügém is! Az első fügék a kis bokromon, nagyon remélem, hogy be is fognak érni. 

kk_img_20240426_075752.jpg