2024. JANUÁR

Írtam a Luca napi megfigyeléseket, de ahogy nézem január időjárását, köszönőviszonyban sincs a Luca napi észleléssel. 

Dec. 13-a: LUCA napja, egyben a Januárt jelképező hónap. 2 fok volt kinn reggel és szakadt az eső. Délelőtt is esett, dél körül állt el, borús maradt az idő, de nem fagyott. 4 fok volt délután. Estére nagy köd ereszkedett le, de nagyon halványan azért lehetett látni a távoli fényeket.  

***

1-je:  Esővel kezdődött az Újév reggele. 6 fok volt, nagyon borult. Egész délelőtt esett, aztán délutánra viharos szél kerekedett és kiderült az ég, még a nap is kisütött egy kis időre. Nem volt hideg. 

2-a:  0 fok volt kinn reggel.teljesen derült idő.

3-a:  6 fok volt kinn, borús idő. Napközben kicsit kisütött a nap is, délutánra elfelhősödött, de csapadék nem volt. 

4-e:  4 fok volt reggel, enyhén felhős idő, aztán kiderült az ég, de 10 óra körül viharos szél támadt és megint beborult az ég. 

5-e: 2 fok volt reggel, délelőtt sütött a nap, de száz ágra! Egész nap sütött a nap, szép idő volt. 

6-a:  5.5 fok volt reggel, nagyon borult, azt hittem ki se fog világosodni. Visszaesett a légnyomás is, 998 hPa. Esett az eső egész délelőtt. Nem volt sok eső, de esett. Délután viszont sok eső esett, egész délután zuhogott. 

7-e: 6 fok volt kinn, nagyon borús. Napközben is borús volt, de legalább nem esett. Du. 2-kor 5 fok volt kinn, a barométer nem igazán mozdult, pár egységet még csökkent is, 994 hPa volt. Késő délutánra már lehetett érezni a lehűlést. 

8-a: -0,5 fok van kinn, a barométer emelkedett, pontosan 1000 hPa-n áll. 

Ez a előrejelzés januárra ma reggel, meglátjuk mi lesz belőle, mert ma reggelre is hidegebbet ígértek. Ha mindig 4 fokkal melegebb lesz, akkor elégedett leszek.

9-e:  -2 fok volt reggel, egész éjjel és reggel is viharos szél fújt, nem sokat aludtam... Napközben napos idő volt, 1 fok volt a legmagasabb hőmérséklet. 

10-e:   -10 fok volt reggel, teljesen derült idő. Napközben sütött a nap, -1 fok volt a legmagasabb hőmérséklet. 

11-e:  -10 fok volt reggel, teljesen derült idő. 

12-e: - 5 fok volt reggel, napközben sütött a nap, szép idő volt, de napközbnen is csak 1 fok volt a legmagasabb hőmérséklet. Szeles napot ígértek, de nem volt szél, szerencsére. 

13-a: -6,4 fok volt kinn reggel, derült idő. Délelőtt beborult az ég, egész hófelhős lett, aztán felszakadozott és megint elfelhősödött. De. 11-kor 0 fok volt kinn, szóval melegebb nem lett. 

14-e: - 2,4 fok volt reggel. Borongós, hófelhős idő. 

15-e: - 2,5 fok volt reggel. Enyhén felhős idő volt napközben, néha kisütött a nap. 11 órakor 2 fok volt kinn. 

16-a: -1 fok volt kinn, borús idő, viharos szél fújt reggel. 3 fok volt napközben a legmelegebb, de nagyon cudar volt az idő a szél miatt. Hidegebbnek éreztem, mint a -10 fokban, érzésre eddig ez volt a leghidegebb nap a télen. Napközben pedig a nap is kisütött, de csak világított, meleget nem adott. 

17-e: - 7 fok volt reggel, derült idő, nagyon erős, hideg szél fújt, ez lett az idei tél eddigi legcudarabb napja. Már reggel 9 körül beborult az ég, de még mindig -1 fok volt. Fél 10 körül elkezdett esni a hó... picsábamá'! Délutánra, 4 óra után pedig elkezdett esni az eső. Nagyon be volt borulva, hideg is volt. 

18-a: 4,9 fok volt kinn reggel, nagyon borult, esett az eső és nagyon nehezen világosodott ki. Igaziból elég sötét maradt a borultság miatt. Már napközben is ködös volt, de estére hatalmas köd lett. 5 fok volt napközben a legmelegebb. A barométer a béka segge alatt volt: 987 hPa. 
Érdekes módon este 8-tól 9-re a köd eltűnt. 

19-e: 4n fok volt reggel, borús idő, zuhogott az eső reggel 7-kor. Délelőtt a hó szakadt, fehér lett a táj.  Délutánra abbahagyta, kicsit felszakadozott és elkezdett hűlni az idő.

20-a: -6 fok volt kinn, derült idő. A barométer 1015 hPa-ra mászott fel, a táj fehér, megmaradt a tegnapi hó. 

 21-e: -7 fok volt kinn reggel, derült idő. Napközben sütött a nap, de hideg volt. 2 fok volt a legmelegebb, de az árnyékos helyeken fagyos maradt. 

22-e: -4 fok volt reggel, kicsit ködös. Borús reggel volt, északon egész komoly felhőkkel. Napközben is hideg volt, du. 2-kor is csak 0 fok volt. 

23-a: -1 fok volt reggel, éjjel egy kis dara esett. Napközben borongós volt, de délután rövid időre kisütött a napi is. A barométer 1012 hPa-ra emelkedett.. 

24-e:  -2 fok reggel. A barométer 1015 hPa, borult. Reggel ónos eső esett, dara vegyesen hóval, de nem esett  sokáig, hanem eső esett, de az majdnem egész nap. Gyengén, délután volt, hogy kicsit erősebben is, de esett. csupa víz megint minden, csúszik az egész kert. 

25-e: 6 fok volt kinn reggel, nagyon erős szél fújt, de derült volt az idő, mert fenn volt a hatalmas telihold. Napközben hol borús, hol napos volt az idő, de legalább nem esett semmi. Meleg volt, tavaszias idő. 

26-a: 0 fok volt reggel, teljes teliholddal derült idő. napközben sütött a nap, 8 fok volt, estére meg zuhogott az eső.

27-e: 2 fok volt reggel, derült. Napközben sütött a nap, néha felhőátvonulás volt és viharos szél fújt. 

28-a: -2,7 fok volt reggel, derült égbolt. Nagyon szép napos, tavaszias idő volt, teljesen kék égbolt. 

29-e: -6 fok volt kinn reggel, derült égbolt. Nagyon szép napos, tavaszias idő volt, teljesen kék égbolt, de hűvös volt. 

30-a:  -6 fok volt kinn reggel, derült égbolt. Sütött a nap egész nap, de hideg volt, du. 2-kor 5 fok volt kinn. 

31-e:  -7,6 fok volt kinn reggel, teljesen derült idő. csupa dér volt minden és magasabban zúzmarás volt az erdő. 
Napközben már nem volt olyan szép napsütés. Fokozatosan elfátyolosodott, délutánra el is borult, de legalább megenyhült az idő, bár 5 foknál így sem volt melegebb és hál'Istennek nem esett.